У Володимира-Волинського – нове місто-побратим

У Володимира-Волинського – нове місто-побратим
Володимир-Волинський співпрацюватиме з німецьким містом Цвікау.

Відповідну угоду 8 серпня підписали мери міст Петро Саганюк та Піа Фіндайс, - повідомили у прес-службі міськради Володимира.

Підписанти розвиватимуть партнерство у таких сферах, як міська демократія та самоврядування, культура, спорт та туризм, освіта, захист здоров’я та соціальне забезпечення, дитячі будинки, промисловість, торгівля, транспорт, в організації заходів, виставок та ярмарок. Також буде підтримуватися співробітництво між підприємствами та приватними особами.

Пані мер, презентуючи своє місто, розповіла, що Цвікау – це четверте за величиною місто в Саксонії після Лейпцига, Дрездена і Хемніца. Це – батьківщина всесвітньовідомого Роберта Шумана, тут знаходиться будинок-музей прославленного композитора.

Раніше у Цвікау виробляли автомобілі Ауді, з 1990 року – Фольксваген. На заводі працює біля 7 тисяч працівників, ще стільки ж - на підприємствах, де випускають окремі запчастини до автомобілів. Автомобільна справа є запорукою процвітання міста, адже там задіяна шоста частина населення.

Піа Фіндайс виборці обрали мером у 2008 році, тож свої повноваження вона виконуватиме ще два роки (мерів там обирають на 7 років), має двох заступників, які курують містобудування, фінанси, правопорядок і культуру.

Депутат міської ради Володимира-Волинського Іван Данилишин, військовий у відставці, зазначив, що в Цвікау він служив 25 років тому і виходячи з почутого і побачено в буклетах, зазначив, що місто дуже змінилося в кращу сторону, очевидно, в його розвиток після об'єднання Німеччини були вкладені немалі кошти.

Пані мер зазначила, що місто колись було багатим, але брудним, навіть сніг випадав чорний. Після об'єднання біля 40 тисяч населення, переважно молодь, виїхала в інші країни. Сьогодні відтоку населення практично немає, проте народжується менше, ніж помирає (торік 700 дітей народилося, а 1200 осіб померло).

На запитання кореспондентів, чому вибір міст-партнерів припав на невеликий провінційний Володимир, Піа Фіндайс відповіла, що це була пропозиція депутата міської ради Карла Ернста Мюллера, який уже неодноразово бував у наших краях, адже у селі Ласків похоронений рідний брат його тата, який загинув тут у роки війни, інші депутати його підтримали.

9 серпня міський голова Петро Саганюк та мер міста Цвікау Піа Фіндайс поклали квіти до обеліску Слави. Німецька гостя висловила переконання, що подібного в історії наших держав більше ніколи не повториться. Очільники міст у знак дружби між нашими містами посадили неподалік від обеліску дерево "Дружби" - дуб, який стане символом налагодження тісної співпраці і міцної дружби між Володимиром-Волинським і Цвікау.

Лише офіційними урочистостями візит делегації із земель Східної Саксонії не обмежився. Для них були організовані екскурсія містом, відвідування храмів, Зимнівського Святогірського жіночого монастиря, територіального медичного об’єднання, історичного музею, культурно-мистецького центру, спорткомплексу, плавального басейну.

Побували іноземні гості на "Гербор-Холдингу", відзначивши, що це сучасне європейське підприємство, на комбінаті хлібопродуктів, де відзначили, що хоч і старе устаткування, але із зерна, яке тут переробляється, випікають дуже смачний хліб, на приватному підприємстві "ЗК".

Особливе враження на німецьких друзів справило відвідування гімназії, де вони зустрічалися з членами євроклубу "Veritas".

"Ваші діти вільно спілкуються німецькою. Вони комунікабельні, талановиті, гарні, сучасні", - зазначила Фіндайс.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
http://zik.ua/ua/news/2013/08/12/423910 Про Володимир-Волинський
Відповісти
Останні новини
У Володимира-Волинського – нове місто-побратим
11 серпень, 2013, 17:04