Вироби є не лише в Україні, а й за кордоном: лучанка вишиває сотнею технік. ВІДЕО

Вироби є не лише в Україні, а й за кордоном: лучанка вишиває сотнею технік. ВІДЕО
Вишиті вироби лучанки Галини Паушук є в різних регіонах України і за кордоном. Майстриня вишиває майже чотири десятки років і може працювати у будь-якій техніці, а їх є понад сто.

Про це йдеться у сюжеті "Суспільного Волині".

Майстриня каже: вишивання стало для неї порятунком від безгрошів’я у 90-х роках.

У вишиваних сорочках Галина Паушук часто поєднує кілька технік. Жіночі і чоловічі сорочки сучасного крою, вишиті переважно білим по білому, майстриня створила нещодавно.

"Є такі роботи, що я їх сама, з голови йшло і зразу вишивалося, то я їх не можу повторити, якби навіть хотіла", – розповідає вишивальниця.

Усі техніки жінка опанувала самостійно.Показує чоловічу сорочку, в якій поєднала геометричний орнамент жовтогарячим, оранжевим і вишневим кольорами.

Додає: такі вишиванки притаманні Чернігівщині та Київщині. Ромб на сорочці – символ достатку.

Для Волині, каже Галина Паушук, характерна техніка занизування – один з найдавніших швів, що імітує ткацтво. Геометричні орнаменти виконували двома кольорами: червоним і чорним.

Зараз жінка працює над чоловічою сорочкою. Вишиває хрестиком і мережкою. Каже: може не випускати голку з рук по 12-14 годин. Перші картини і рушники вишила у 80-х роках разом з подругою-художницею.

"Місяцями зарплати не було, а їсти за щось треба було, за щось жити. Ми почали вишивати. Поляки приїжджали і купували у нас такі набори", – каже майстриня.

Жінка розповідає: зараз постійно їздить Україною на ярмарки народних ремесел. Надихається старими світлинами та вишиванками, які бачить на перехожих різного віку.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Вироби є не лише в Україні, а й за кордоном: лучанка вишиває сотнею технік. ВІДЕО
24 травень, 2021, 11:40