Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст). ДЕНЬ ТРЕТІЙ

Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст). ДЕНЬ ТРЕТІЙ
13 серпня, у вівторок, продовжилося пленарне засідання сесії Луцької міської ради.

10:50 - Вже за 10 хвилин має розпочатися третє пленарне засідання 43-ої сесії Луцької міськради. У сесійній залі – троє депутатів.

Всі надворі стоять, – звертається до депутата Богдана Шиби начальник відділу секретаріату Луцької міськради Тетяна Касьянова. Багато? – запитує Шиба. Трохи є, – лунає у відповідь.

10:53 - Буде сесія? – запитує у Тетяни Касьянової депутат Анатолій Пархом’юк, заходячи до зали.

Обіцяли 30 депутатів, що будуть «желєзно». Але я не бачу того «желєзно». Вже в нас початок за 5 хвилин, - зауважує Касьянова.

10:55 - У сесійній залі – п’ять депутатів. Телевізійники готують обладнання.

Заходьте, заходьте, – звертається Тетяна Касьянова до депутата Тетяни Дементьєвої.

10:56 - Із журналістами вітається секретар міськради Григорій Пустовіт і рушає до столу, де засідає президія.

Тим часом у холі перед сесійною залою збирається люд. Я вас прошу, почекайте тут. Депутати зайдуть, тоді – ви, – звертається до громадян, які прийшли, Тетяна Касьянова. Люди голосно обговорюють можливість зайти до зали.

10:58 – До зали заходить ще з десяток депутатів.

11:00 – Обранці громади все прибувають. У залі – гул від голосів.

Депутат Волинської облради Святослав Боруцький також прийшов на сесію Луцькради. Розмовляє по телефону, вирішуючи якісь питання.

11:03 – Триває підготовка до пленарного засідання.

Хочу, щоб ви роздрукували ще один примірник проекту рішення мого, - звертається до працівника секретаріату депутат Андрій Осіпов. Добре, я зараз запитаю, - звучить у відповідь.

11:07 - На сесію прийшов народний депутат Анатолій Вітів. Розмовляє з Григорієм Пустовітом.

11:12 - Сесія ще не розпочалася. Депутат Олег Чернецький розповідає жарти Богданові Шибі.

11:16 - Іван Смоленг, Анатолій Вітів і Олег Чернецький про щось розмовляють і сміються. До них приєднався Володимир Никитюк.

11:20 - Депутати «мігрують» сесійною залою, всі щось обговорюють. За ними спостерігає Григорій Пустовіт з-за столу головуючого на сесії.

11:22 - «Свободівці» зібралися навколо Андрія Буя, який сидить за одним із перших столів у сесійній залі. Серед депутатів - Юрій Вега, Святослав Боруцький, Анатолій Вітів, Любов Серба. Серед них триває обговорення.

11:25 - Хоч сесія мала б розпочатися об 11:00, утім, у залі - лише трохи більше, ніж 20 депутатів.

11:28 - Люди у холі перед сесійною залою розмовляють з луцьким міським головою Миколою Романюком. Вони скаржаться на постійне підтоплення підвалів у будинках на Малоомелянівському масиві і прохають вирішити цю «споконвічну» проблему.

11:30 – Після розмови до зали заходять 6 людей з плакатами. Решту не пускає охорона. Тут фізично немає місця, - таке пояснення.



11:32 – Микола Романюк, зайшовши до сесійної зали, прохає депутатів зареєструватися.

Зареєструвалися 30 депутатів. Сесія повноважна, - зазначає мер Луцька.

11:33 - В нас було стихійне лихо, - нагадує міський голова. Мовляв, серйозні проблеми з підтопленням у Луцьку ще й досі не можуть вирішити.

Люди прийшли з Малоомелянівського масиву, серйозні проблеми по 7-ій школі, де практично повністю затоплене підвальне приміщення. Там розпочалися роботи з ліквідації цієї стихії. Великі проблеми по міській лікарні, де води було порядком 1,7 метра. Треба обстежити це приміщення, щоб зрозуміти, скільки потрібно коштів для ліквідації. Я звернувся до голови ОДА Бориса Клімчука і він буде просити кошти в Уряду на це, - розповідає мер Луцька.

Тож, він запропонував спочатку розглянути питання змін до бюджету, аби виділити кошти на ліквідацію наслідків стихії, а потім повернутися до питань порядку денного. Пропозицію депутати підтримали.

11:35 – Виступає депутат Петро Савчук. Я уважно слухав про проблеми з підтопленням, але це далеко не повний перелік, - зазначає обранець громади. Мовляв, він теж міг привести купу людей, але цього не зробив. Зокрема, має на увазі проблеми мешканців вулиці Дорошенка. Надіюся, що ми без конфліктів вирішимо це питання, - підсумовує депутат.

11:37 – Андрій Осіпов згадує про мирне зібрання громадян з Малоомелянівського масиву, які стурбовані екологічним станом свого мікрорайону через підтоплення. Просить вирішити проблему: Я підготував проект рішення, воно в головуючого на столі і прошу підтримати дану вимогу і внести питання в порядок денний. За - 25 з 32 зареєстрованих депутатів.

11:40 - Начальник управління фінансів і бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова пропонує внести зміни до бюджету. Так, 200 тисяч гривень хочуть шляхом перерозподілу коштів забрати з видатків на "Луцьктепло" і "Луцькводоканал" і виділити на ліквідацію наслідків підтоплення Малоомелянівського масиву, 300 тисяч - на луцьку ЗОШ №3 і ще 50 тисяч гривень - на обстеження водоканалізаційної мережі міської лікарні.

11:43 - депутат Сергій Григоренко розповідає про ситуацію, яка виникла із кандидатом у депутати міськради на виборчому окрузі №10 Аркадієм Яворським, який нібито заявив, що ремонт прибудинкових територій в межах цього виборчого округу відбувається «за його сприяння», хоча насправді гроші на це виділив обласний бюджет з ініціативи Луцької міської ради.

За бюджетні кошти це все робилося, - відповідає Микола Романюк.

11:54 - Триває обговорення питання змін до бюджету. 300 тисяч віддамо на 7-му школу, щоб діти нормально пішли вчитися, - зазначає міський голова.

11:58 - Іван Смоленг згадує за ситуацію з кандидатом в депутати міськради Аркадієм Яворським. Мовляв, була інформація про те, що робили прибудинкові території «за сприяння», а не за власні кошти.

Що тут поганого, що зараз робляться дороги в цьому окрузі? Звинувачувати когось у брехні, я думаю, не коректно, - адресував свої слова Сергію Григоренку депутат.

У відповідь на це Григоренко зауважує, що він безпосередньо не звинувачував нікого. Я думаю, що це - неправдива інформація, - говорить про виділені «за сприяння» кошти. Мовляв, ніхто, на його думку, сприяти виділенню коштів з бюджету на прибудинкові території не міг.

До того ж, Григоренко припускає, що інформацію про «сприяння» могли розповсюджувати треті особи. Я не знаю, що це він (Аркадій Яворський, - авт.) заявляє. Але такі оголошення я бачив, - додає депутат.

12:00 – Андрій Козюра теж приєднується до розмови.

Ніхто не хоче забирати слави у того, хто «посприяв». Але треба зробити якусь офіційну заяву і вказати, якщо якась заслуга була, то чия то була заслуга, - переконаний Козюра.

12:01 – Мер Луцька зауважує, що депутати часто зазначають, що піклуються про регламент.

Зараз розглядаємо питання змін до бюджету. Будьте добрі, розглядаємо питання згідно з регламентом, - зазначає Микола Романюк.

12:08 - Триває обговорення. Депутат Анатолій Бірюков пропонує підтримати проект рішення.

12:12 - Депутати голосують за те, щоб прийняти проект рішення про зміни до бюджету за основу. "За" проголосували усі з 32 зареєстрованих депутатів. Юрій Вега перед голосуванням в цілому наполягає на тому, щоб не знімали гроші з "Луцькводоканалу".

12:14 - Микола Романюк обурюється і звертається до директора "Луцькводоканалу" депутата Івана Корчука, мовляв, після розмови в кабінеті мера той знав, що гроші мають "знімати" з підпорядкованого йому підприємства, а тепер "втіхаря, в западлянку" не погоджується з цим.

Корчук же каже, що не знав: Микола Ярославович, ви могли мені сказати.

12:17 - Корчук пропонує замість "Луцькводоканалу" "зняти" кошти з "Луцькспецкомунтрансу". За пропозицію голосують: лише 13 депутатів з 32 підтримують ці зміни. Рішення не прийнято.

12:22 - Після обговорення обранці громади голосують за зміни до бюджету без змін. Підтримали проект рішення 28 з 33 зареєстрованих депутатів.

12:24 - Розглядають питання про поновлення договору оренди землі ТОВ «СИНТЕКС ВОМ» для обслуговування виробничих споруд на вул. Карбишева, 1. Підтримали проект рішення 18 з 32 депутатів.

12:25 - Запитань не було, обговорення не було чому так проголосували і не продовжили термін оренди, я не розумію. В чому проблема? - висловлюється Микола Романюк.

12:27 - Відбувається переголосування питання. Рішення знову "не пройшло" - "за" проголосували лише 23 з 31 депутата.

Депутат Богдан Шиба вирішив втрутитися: Давайте проголосуємо, бо і решта питань так буде. Рішення потрібне, ніяких застережень немає. Давайте дамо можливість підприємцям працювати.

Після другого переголосування рішення знову не підтримали - 22 з 31 обранця громади - "за".

12:30 - Зважаючи на голосування за попереднє питання, пропонують за решту земельних питань голосувати поіменно. Рішення ухвалюють.

12:39 – Земельні питання підтримують «через раз». «Застрягли» на питанні про надання згоди ДКП «Луцьктепло» на передачу в суборенду ДГО «ФК «АДРЕНАЛІН» орендованої земельної ділянки для відновлення та обслуговування спортивного майданчика на проспекті Соборності, 3д площею 0,3092 гектара.

Мер Луцька зазначає, що в проекті рішення вказано, що міськрада має погодити договір суборенди. Але де той договір, Микола Романюк зрозуміти не може.

Якщо сесія погодить, то договір буде укладено, – пояснює начальник управління земельних ресурсів міськради Сергій Шабала.

Утім, проект рішення викликає у мера багато запитань: Може, давайте, на слідуючу сесію його? Хай організація покаже, що хоче там робити.

12:42 – Пропозиція зняти з розгляду це питання. Ніхто не проти футбольного майданчика, просто треба ознайомитися детальніше, - пропонує Микола Романюк. Його підтримали 24 з 31 зареєстрованих депутатів.

12:52 - Далі депутати працюють швидше - 5 земельних питань за 10 хвилин.

12:54 – Під час розгляду питання про надання громадянину Решетилу О.О. на умовах оренди земельної ділянки для ведення садівництва на вул. Дубнівській в садівничому товаристві «Маяк» виявилося, що чоловік хоче орендувати землю на 49 років.

На цьому наголосив Сергію Шабалі депутат Роман Романюк: На 49 років, це в нас практика така?

Шабала ж у відповідь зазначив, що громадянин Решетило, який є інвалідом війни 1929-ого року народження, вказав такий термін у своїй заяві.

А ви не проти? – не може вгомонитися Роман Романюк. Якщо законом дозволяється, то чому я маю бути проти? – відповідає Шабала.

Там вулики стоять, пенсіонер вулики тримає, - зазначає Микола Романюк.

12:56 – Він навмисне проживе ще 49 років, - жартує Богдан Шиба щодо питання, яке розглядають.

12:57 – Володимир Никитюк висловлює свою думку: Ми нікому ще не давали на 49 років. Це буде прецедент. Інші прийдуть і будуть хотіти того ж, якщо підтримаємо.

Своєю чергою, Шабала зазначає, що у міськраді не можуть змусити людину переписувати заяву. Ми пропонували на 5 чи на 2 роки, він категорично проти, - додав посадовець.

12:58 – Знову втрутився Богдан Шиба: Він років 25 ходить вже в міську раду і вирішує питання цих вуликів. Тільки за те, що він такий наполегливий і піклується про своїх бджіл, треба підтримати це питання. Він вже такий загартований тим ходінням, що, шановні колеги, треба підтримати.

Утім, проект рішення депутати голосуванням не підтримують.

13:11 – Чергове земельне питання: про дострокове припинення громадянину Дячуку О.Д. права користування земельною ділянкою, наданої на умовах оренди для будівництва та обслуговування жилого будинку господарських будівель і споруд на вул. Гетьмана Сагайдачного, 54.

Сергій Шабала пояснює, що земельну ділянку продають разом із нерухомістю.

У депутата Петра Савчука запитання: Чому під час зміни власника не відбулося погодження меж ділянки з сусідами? Сусід мені сказав, що ніяких погоджень не було, - додає Савчук.

Погоджувати що, продаж нерухомого майна? Ми не надаємо іншому громадянину, ми припиняємо оренду, бо продається майно, - зазначає Шабала.

Савчук цікавиться прізвищем людини, яка хоче купити ділянку. Шабала зауважує, що воно є в проекті рішення.

Там не пуста ділянка, Микола Ярославович, там рух такий, що сусіди звертають на це увагу. Треба цю ситуацію розглянути, а потім приймати рішення, - врешті, апелює до міського голови Петро Савчук. Обговорення триває.

13:14 - Микола Романюк ставить питання на голосування. 24 з 29 депутатів голосують «за». Рішення не прийнято. Богдан Шиба і Тарас Бас пропонують переголосувати.

Це обов’язок міської ради прийняти таке рішення, - зауважує Богдан Шиба.

То що ви на мене дивитеся? – реагує Микола Романюк. Залом проноситься смішок.

Після переголосування рішення підтримали 26 з 29 обранців громади.

13:20 – До зали заходить перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук, вітається з журналістами та сідає біля Сергія Шабали, який уже завершив із земельними питаннями, про які інформував депутатів.

13:24 - В нас по регламенту перерва на годину. Може, після перерви завершимо? - пропонує міський голова.

Ні! Завершимо зараз! – чи не в один голос чути у відповідь з зали.

13:29 - Продовжується розгляд питань, запропонованих від постійних комісій міськради.

13:30 – Розглядають питання про виділення землі на Малоомелянівському масиві. Анатолій Бірюков жартома пропонує: тільки на умовах, якщо громадянин, який претендує на земельну ділянку, зробить там водовідведення. Депутати сміються.

Рішення підтримують без запропонованих Бірюковим правок.

13:33 – У сесійній залі почали обговорення проекту рішення про надання права комісіям розглядати скарги і звернення та приймати щодо них рішення без погодження на сесії.

Сергій Шабала щодо цього зауважує, що земельна комісія вже вирішує земельні спори без сесійних рішень.

Анатолій Бірюков зазначає: надавати таке право комісіям не можна, мовляв, це суперечить Закону України «Про місцеве самоврядування».

Своєю чергою, Богдан Шиба пропонує зміни, згідно з якими остаточне рішення мають приймати на сесії, а комісія вносить лише рекомендації.

13:45 – Пропозицію екс-мера не підтримують, як і проект рішення в цілому.

13:48 - Під час голосування за чергове питання "не голосує" картка Анатолія Бірюкова. Депутат зазначає, що проблеми з карткою: Я ж голосую.

13:49 – Розглядають питання про затвердження меж скверу на проспекті Відродження поблизу готелю «Профспілковий».

Депутат Артур Василевський зазначає, що поблизу скверу самовільно збудовано автопаркувальний майданчик. Я вважаю, що на місці скверу можуть з’явитися ще якісь будівлі. І я пропоную включити цей сквер у паркову зону, якщо це можливо, щоб зберегти його, - висловлюється депутат.

13:53 – Ми не можемо змінити цільове призначення, - зауважує щодо скверу поблизу готелю «Профспілковий» Святослав Кравчук.

Ми працювали з власниками. До них претензій поки пред’явити не можна. Є ймовірність, що ця земельна ділянка буде захаращена без господаря, - переконаний перший віце-мер. Тож, наразі запропонував підтримати проект рішення таким, яким воно є.

13:54 – Микола Романюк ставить питання на голосування. Рішення приймають більшістю голосів: 28 з 29 депутатів голосують «за».

13:56 - Розглядають питання щодо вирішення проблеми підтоплення на Малоомелянівському масиві, запропоноване Андрієм Осіповим.

Запитання є у Сергія Григоренка. Мовляв, він згоден, що проблема дійсно потребує вирішення, однак, не розуміє, чому на це потрібно саме 450 тисяч гривень.

Без якогось попереднього рішення спеціалізованої структури ми не зможемо вирішити це питання, - зазначає Григоренко.

У відповідь Андрій Осіпов каже, що це не його проект рішення, а внесений ним за волею громадян.

14:03 – Анатолій Бірюков не розуміє, чому громада в одному з пунктів проекту рішення прохає звернутися до благодійників у депутатів і не може зробити цього сама. Це не заняття депутатів. Може, депутату стати на Театральному майдані і прохати кошти? - зауважує Бірюков.

14:07 – За проект рішення голосують. «За» - 20 з 28 депутатів. Андрій Осіпов пропонує повторне голосування. Рішення залишається незмінним.

14:08 - Питання різне. Прошу записатися, - оголошує міський голова. Ніхто не реагує. Немає? – перепитує Микола Романюк. Це означає, що сесія надходить до завершення.

До колег звертається Анатолій Бірюков, згадуючи попереднє пленарне засідання: Давайте поважати один одного, якщо оголосили перерву, треба сказати, що ми не прийдемо.

14:09 – перед закінченням сесії Микола Романюк інформує про прийдешні свята: День прапора, День Незалежності і День міста і заходи, які їм присвячені. Мер запрошує усіх 23 серпня о 9:00 на урочисте підняття прапора біля стін міської ради та інші заходи.

14:14 - Міський голова оголошує про завершення сесії, лунає Державний гімн.

14:16 - Микола Романюк нагадує, що наступна сесія відбудеться 29 серпня. Депутати виходять із зали.

14:19 - Працівники секретаріату збирають партійні прапорці. Останні депутати покидають залу. Мер Луцька ще тут: спілкується з Петром Савчуком. Поряд - Анатолій Бірюков.

14:21 - Бірюков починає розмову з Миколою Романюком. Наступний - Святослав Боруцький. Телевізійники завершують збирати обладнання.

14:26 - Усі виходять із зали.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
малоомелянівський затоплює і буде затоплювати, шо там можна зробити, побудувалися на болоті тепер хай мають, до чого тут
Відповісти
Це стаття для юристів чи просто прикол непрофесійності, щоб менше цікавились?
Відповісти
Останні новини
Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст). ДЕНЬ ТРЕТІЙ
13 серпень, 2013, 11:05