Волинське село 100 років тому. РЕТРОФОТО

Волинське село 100 років тому. РЕТРОФОТО
Показали, який вигляд мало село Люб'язь колишнього Любешівського району 100 років тому.

Ретросвітлини опублікував Центр дослідження і відродження Волині.

У XVIII столітті про це село писали як про шляхетське. Основним заняттям місцевого населення було з давніх-давен рибальство. Це невипадково, адже тут знаходиться велике озеро. Площа озера становить 519 га.

"До речі, чи знали ви, що у ХІХ столітті поблизу Люб’язя, тоді ще містечка було знайдено бурштин? Це сталось випадково у 1847 році. Тоді якраз проводили перші роботи по осушенні пінських боліт. Роботи проводились під керівництвом інженера, генерал-лейтенанта Йосипа Іполитовича Жилінського. Метою робіт біля села Люб’язь було прокладання неподалік села Гірники Ратнівського району Турського каналу. Сьогодні від його стану залежить життя відразу кількох поліських районів Волинської області", - йдеться у дописі.

На знайдених фото можна побачити, яким був Люб’язь у міжвоєнний період. Нашу увагу привертають кадри невеличкого дерев’яного храму, який не зберігся до наших часів. Як вияснилось - це церква Миколи Чудотворця. На білоруському сайті з історії під назвою «Радзіма» вказано, що цей дерев’яний храм був зведений у XVIII столітті. У ХІХ столітті при храмі було створене братство, у нього був свій статут. Підпорядковувалось воно Мінській єпархії Пінського повіту.

Відомо, що в роки Другої світової війни Люб’язь та кілька навколишніх сіл були майже повністю спалені німецькими військами. Саме тому дерев’яний храм не вцілів. Метричні книги по цьому храму сьогодні зберігаються в фондах Волинського державного архіву у місті Луцьку.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.