Луцьк – на 20-му місці в Україні із забруднення атмосферного повітря

Луцьк – на 20-му місці в Україні із забруднення атмосферного повітря
У луцькій мерії не погоджуються з тим, що в Луцьку високий рівень забруднення атмосфери.

Про це йшла мова 13 серпня під час оперативної наради в Луцькій міській раді.

Як відомо, нещодавно Луцьк потрапив у перелік міст з найбільш брудним повітрям.

Міський голова Луцька Микола Романюк спростував цю інформацію. Підтвердив слова мера і начальник відділу екології Луцької міської ради Анатолій Гламазда.

За його словами, відповідно до щорічника стану забруднення атмосферного повітря в Луцьку за 2012 рік та інформації Волинського обласного центру з гідрометеорології від 12.07.2013, рівень забруднення атмосферного повітря знаходиться в межах середнього рівня забруднення атмосфери по Україні. Індекс забруднення атмосфери (ІЗА) у Луцьку за 2012 рік становить 7.99, у 2011 році він складав 8.56, у 2010 – 10.10.

«Спостерігалось зменшення середньомісячних концентрацій по пилу, діоксиду сірки, розчинних сульфатах, оксиду вуглецю, оксиду азоту, фенолу та формальдегіду. Незначне підвищення середньомісячних концентрацій спостерігалось лише по діоксиду азоту», – зауважив еколог.

Анатолій Гламазда зазначив, що моніторинг проводився серед 53 міст України, Луцьк перебуває на 20-му місці із забруднення атмосферного повітря.

Крім того, відповідно до статистичного бюлетеня «Навколишнє середовище м. Луцька у 2012 році», виданого Головним управлінням статистики у Волинській області, протягом минулого року від стаціонарних та пересувних джерел забруднення в атмосферу міста потрапило 12,4 тисяч тонн шкідливих речовин, що на 2,2 % менше, ніж у 2011 році. На кожного жителя в середньому припало по 58,0 кг шкідливих речовин проти 59,7 кг позаторік.

«Майже 93 % забруднюючих речовин потрапили у повітря від пересувних джерел забруднення. Від них в атмосферу надійшло 11,5 тисяч тонн шкідливих речовин, що на 2,5% менше, ніж у позаминулому році», – повідомив Гламазда.

Начальник відділу екології розповів, що у Луцьку є три стаціонарні пости, на яких здійснюється моніторинг якості атмосферного повітря. Зокрема, вони розміщені на вулицях Рівненській, Шопена, Конякіна.

Також він повідомив, що у Луцьку індекс забруднення атмосфери визначається за восьми показниками, тоді як у інших містах – лише за п’ятьма. Анатолій Гламазда наголосив, що високий показник Луцьку дають формальдегіди, які визначаються на постах по вулиці Рівненській та Конякіна. За його словами, формальдегіди потрапляють у повітря від автомобільних викидів.

За словами міського голови Миколи Романюка, проблема зі шкідливими викидами в атмосферу є по всій країні, і Луцьк тут – не виняток. Основними забруднювачами повітря у місті є автомобілі.

Луцький мер зазначив, що у місті дуже багато транспорту, зокрема громадського. Містом курсує 240 автобусів, які обслуговують міські маршрути, а ще близько 400 приміських машин. На його думку, трішки зменшити викиди в атмосферу можна було б, обмеживши рух приміських автобусів Луцьком. За його словами, є автостанції, з яких і має відправлятися громадський транспорт у навколишні села та селища.

Також Микола Романюк зазначив, що необхідно впорядкувати рух великовантажних автомобілів містом. За його словами, цей транспорт не лише руйнує дорожнє покриття, але й забруднює повітря. На вулицях міста встановлені відповідні заборонні знаки щодо руху вантажівок, але часто водії ними нехтують.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: екологія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцьк – на 20-му місці в Україні із забруднення атмосферного повітря
13 серпень, 2013, 14:37