Що робити вагітній жінці, коли її хочуть звільнити з роботи: поради волинської адвокатки

Що робити вагітній жінці, коли її хочуть звільнити з роботи: поради волинської адвокатки
Вагітні жінки часто опиняються у ситуації, коли роботодавець створює усі умови для того, аби вони звільнилися з роботи. У такому випадку юристи радять фіксувати порушення і скаржитися у відповідні органи. Окрім того, можна надати розголосу такій ситуації.

Про це йшлося у програмі «Жіночий клуб» на 12 каналі.

Як повідомила адвокатка, експертка соцпроєкту юридичної та психологічної допомоги для жінок «Вирішуєш Ти» Алла Левчук-Микитюк, до неї часто звертаються жінки, які зазнають дискримінації від роботодавця через те, що вагітні або уже мають дітей.

Вона розповіла, що до неї одного разу звернулася жінка, яка працювала офіціанткою і дізналася, що вагітна.

«Коли про це довідалися власник і роботодавці, відразу почали створювати їй такі умови, щоб вона звільнилася. Сказали їй писати заяву за власним бажанням або пообіцяли не залучати до роботи, не вносити у графіки. Загалом вони їй запропонували взяти відпустку за власний рахунок, у подальшому піти на лікарняний і звільнитися за власним бажанням», – каже адвокатка.

У такому випадку вона радить фіксувати кожне порушення, а з цими графіками роботи звернутися в управління Держпраці. У результаті перевірки, вважає вона, визнають, що роботодавець вчинив неправомірні дії.

В іншій ситуації, про яку розповіла Алла Левчук-Микитюк, роботодавець звільнив маму трьох дітей, найменшому з яких не було навіть 2 років.

«Наразі він її вже поновив через припис управління Держпраці. Але, поновивши, не ознайомив ні з розпорядком дня, не вручив ключі до робочого місця. Ми змушені були знову звернутися із заявою про необхідність забезпечення робочим місцем до нього офіційно, тому що на усні вмовляння він не реагував. І от із плином 10 днів він все-таки передав їй ключі від робочого місця. Він наче і поновив її, але лише для того, щоб уникнути відповідальності», – зауважує адвокатка.

Тим часом народна депутатка України, керівниця жіночого руху Ірина Суслова вважає, що такі ситуації потрібно робити публічними, адже одного лише юридичного впливу мало.

«Юридична складова тут важлива, але більш важлива публічна складова. Таких роботодавців потрібно робити відомими. Коли складається така ситуація, що проти однієї людини виступає і керівництво, і всі інші, то ця людина вирішує, що легше опустити голову і промовчати. Але, зрештою, завтра можуть так само вчинити щодо інших. Тому я переконана, що такі ситуації потрібно робити публічними. Зокрема, привертати увагу журналістів, громадськості. Тому що юридичний шлях тут нічим не допоможе. Навіть якщо суд зобов’яже поновити жінку на посаді, вона не зможе працювати. Роботодавець буде постійно створювати їй умови, за яких вона не зможе якісно виконувати свою роботу. Її життя перетвориться на пекло», – вважає нардепка.

На її думку, результат буде одним: ця жінка все одно змушена буде звільнитися.

«Тому, якщо є такі випадки, то потрібно йти і з високо піднятою головою говорити: в мене склалася така ситуація. У результаті багато хто на це б відреагував, зрештою, можна було б оголосити бойкот власнику ресторану, закликати всіх не ходити до нього, надрукувати якісь листівки», – додала Ірина Суслова.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.