Волинський архів оцифрував історично цінні документи, серед них – листи Римських Пап

Волинський архів оцифрував історично цінні документи, серед них – листи Римських Пап
У Державному архіві Волинської області оцифрували та оприлюднили документи на пергаменті. У колекції вісім документів різних розмірів, написаних латиною та польською.

Про це розповіла Суспільному начальниця відділу волинського архіву Любов Коць.

Начальниця відділу розповіла, як з встановленням радянської влади в Україні ці документи потрапили до Волинського обласного історичного архіву. "Архів знаходився тоді на Караїмській, 20. У роки війни кірха зазнала руйнувань, відповідно і документи зазнали. Це вплив і води, і снігу", – каже працівниця музею.

Найважливіші документи видавали на пергаменті з часів середньовіччя, говорить кандидатка історичних наук Оксана Карліна. Зі слів науковиці, це – документ 1511 року, який нині зберігають у волинському архіві. Він свідчить про надання маєтків на користь Луцького війтівства литовським князем Олександром. Документ виданий польським королем Сигізмундом І.

"Ні король, ні великий землевласник, магнат, аристократ особисто текстів не писали. Написання текстів в той час і до кінця 18 століття вважається ремеслом. До цього пергаменту бракує печатки, вони втрачені. Бачу є помітки, уже помітки давнішого часу", – каже науковиця.

В архіві зберігається п’ять листів Римських Пап. Один з них написаний кольоровим чорнилом у 1928 році, Папою Пієм 11-им, скріплений свинцевою печаткою.

Документи мають культурну, мистецьку та історичну цінність, каже працівниця архіву Любов Коць. "Ці документи віднесені до документів Національного архівного фонду. Повторення, дубляжу немає в світі", – зазначила Любов Коць.

Зберігають їх у спеціальних умовах, за відповідної температури та вологості, окремо від паперового архіву. Оцифровані копії документів на пергаменті можна побачити на офіційному сайті Державного архіву Волинської області.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.