Волинянка, що робить кульбабове вино, розкрила декілька секретів приготування напою

Волинянка, що робить кульбабове вино, розкрила декілька секретів приготування напою
Пані Марія із Каменя-Каширського виготовляє кульбабове вино. Каже, кульбаба — цілюща рослина і всі свої властивості віддає напоєві.

Різна література стверджує, що користь вина з кульбаб доведена при гіпертонії, неврозах, позитивно діє на дихальну систему, а також бореться з авітамінозом і анеміями різного походження, пише Полісся.

Однак приготувати такий напій насправді не дуже просто.

— Щоб вино вийшло насправді корисним, потрібно не лише правильні кульбабки знайти, а й підібрати день. Бо ж рослинки варто збирати лише ті, що ростуть повіддаль від доріг та інших запилених місць. І підібрати для цього хорошу погоду. Я зриваю квіти у сонячний день десь близько 10-ої чи 11-ої години, — розповідає пані Марія.

Жінка каже, що якщо кульбабки збирати у другій половині дня, то вони будуть вже прикриті. А після дощу — не встигнуть набрати нектару. Коли ж заготовляти у теплу сонячну погоду, на квітах збережеться пилок і саме він додасть майбутньому винові особливого аромату та присмаку.

— Для приготування вина використовую лише квіти кульбаби. При чому одразу після зривання від’єдную їх зелену частину – квітколоже. Щоб напій не гірчив. Робити це потім, наприклад, вже ввечері, не рекомендую, бо позбавитися гіркоти не вдасться, та й квіточки закриваються і це не зручно, — ділиться іще одним секретом приготування жінка.

За рецептом вона на літрову банку, напхану кульбабами, бере 4 літри води. Її кип’ятить. В охолоджену додає цвіт кульбаби, а тоді доводить до кипіння. Коли все схолоне, проціджує та додає сік двох лимонів. Окремо у 0,5 літра теплої (некип’яченої) води розводить 1,5 кілограма цукру. Цей солод вливає до наявного настою і «приправляє» родзинками. До розчину можна додати ще м’яту чи мелісу, чебрець за бажанням.

Вся ця суміш переливається в бутель, закривається гумовою рукавичкою і залишається бродити десь на місяць. Коли рукавичка впаде – значить вино готове.

— На смак вино як сухе: воно не солодке, але і не гірке. Аромат просто незвичайний. І скажу, тепер це вино є моїм улюбленим. Хоч робила смачні і ягідні, ожинні, виноградні вина. Дуже смачний і мед з кульбаби. Хоча він більше схожий на цукати, — зауважує співрозмовниця.

Пані Марія проварює у воді квіточки кульбаб, додає туди сушений цвіт липи. Тоді як постоїть і охолоне, проціджує. У настій всипає цукор, порізані шматочками апельсин, лимон. Ще трохи проварює – і насолоджується смаком та оздоровлюється.

— Кульбаба надзвичайно корисна рослина. При чому цілющі властивості мають усі її частини: і квіти, і листочки, і корінь. А тому з неї не лише солодкі лакоминки, а й салати можна робити. Дуже корисним є чай, зокрема, «кореневий». Береться у рівних пропорціях подрібнене коріння кульбаби, пирію і лопуха запарюється ложка на 0,5 літра води, настоюється і споживається для очищення організму, — каже пані Марія.

Тетяна ПРИХОДЬКО

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Супер!!!!
Я багато видів роблю вина і це обов'язково зроблю.
Дякую за рецепт і дай Боже Вам здоров'я
Відповісти
А якщо додати до цього напою спирту, то вийде замість сухого крепльоне)))
Відповісти