Нардеп із Волині розповів, що робив півроку у парламенті

Нардеп із Волині розповів, що робив півроку у парламенті
Позафракційний народний депутат Степан Івахів, обраний у парламент від Волині, зареєстрував за час своєї каденції дев’ять проектів законів і один проект постанови, більшість з яких стосується життя сільської громади.

Про це депутат розповів 13 серпня під час прес-конференції у Ковелі.

Депутат каже, що нині працює над проектом закону про особливості розвитку поліських територій, який був записаний у його передвиборчій програмі. Законопроект комплексний і складний, каже депутат. Хоча б через те, що пільгові механізми, передбачені проектом, – дуже важка справа. Особливо у контексті стосунків з міжнародними кредитними організаціями, які вимагають від держави зменшення пільг.



Соціальне і пенсійне забезпечення селян – теми кількох законопроектів народного депутата. Степан Івахів пояснює, що нині власники паїв мають особливий статус: якщо людина має землю, то вона є членом особистого селянського господарства і належить до самозайнятого населення, але при цьому стаж сільським мешканцям не нараховується.

Відтак, це робить селян соціально незахищеними, зумовлює мінімальну пенсію. Депутат хоче, аби трудовий стаж одноосібників реєструвався у трудових книжках. Адже 60% сільськогосподарських товарів виробляється саме дрібнотоварним виробником, тобто, біля хати. Тож, без їхньої роботи на країну чекає голод, зазначає нардеп, але держава все одно не вважає, що селяни варті збільшеної пенсії.

Окрім цього, Степан Івахів бачить проблему в тому, що селяни не можуть отримувати соціальну допомогу з безробіття від держави, оскільки через пай вважаються самозайнятими.

На Волині ж значна частина земель страждає від паводків. Тобто, селянин апріорі не може себе забезпечити, займаючись сільським господарством. І безробітним не може вважатися, щоб отримувати соціальну допомогу, бо має пай. І відмовитись від паю сьогодні практично не можливо, бо на сьогодні немає такої процедури.

Працівники бюджетної сфери, власники паїв, у разі втрати роботи, також не можуть «стати на біржу» для її пошуку.

«Мій закон передбачає, що якщо ти 26 місяців пропрацював у бюджетній сфері, то можеш стати на біржу, пошукати роботу», - зазначає Івахів.

Згадав депутат і питання молодіжного будівництва на селі. Степан Івахів пропонує, аби труби, кабелі до новобудов прокладали власники цих комунікацій – підприємства-монополісти.

Ще одна законодавча ініціатива – відміна технічного огляду сільськогосподарської техніки. Степан Івахів припускає, що такі огляди роблять формально. Тому він попросив Генпрокуратуру перевірити діяльність таких фірм.

«Виявляться, це окремий бізнес, окремий напрямок вже давним-давно придуманий. Той, хто їздить на комбайні чи тракторі по полю, має зробити кожен рік техогляд. І заплатити кошти. А той, хто легковим автомобілем, – не повинен. Є ряд фірм, які працюють на Волині і роблять цей техогляд», - зауважив депутат.

Хоча більшість проектів Степана Івахіва стосуються агропромислового комплексу, втім, є й гуманітарні проекти. Зокрема, це стосується проекту закону про відміну Закону про засади мовної політики.

«Я не є ярим націоналістом. Але є прості зрозумілі для мене речі. Є Конституція у якій написано, що державна мова – одна. Є вимоги Євросоюзу про засади мови і державна мова – одна, і ми це повинні привести у відповідність», - зазначив Івахів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Івахів
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Нардеп із Волині розповів, що робив півроку у парламенті
14 серпень, 2013, 11:06