Архітектори вашої оселі та комфорту в домі

Архітектори вашої оселі та комфорту в домі

Хто такий архітектор?


Проектують будівлі, контролюють будівництво і займаються проектною документацією - архітектори. Це захоплююча творча професія. Багатьох в архітектурі приваблює саме те, що можна з гордістю сказати: «Цей будинок побудований за моїм проектом!».

Професія архітектора здається однією з найскладніших. Не існує курсів, пройшовши які можна стати починаючим архітектором, для оволодіння фахом потрібно довго навчатися у вищому навчальному закладі. Детально розбираємося, як влаштована професія архітектора, чим вони займаються і які плюси та мінуси має цей професійний фах.

Класифікації архітекторів


1. Дизайн-архітектор. Займається дизайном інтер'єрів. Повністю визначає внутрішній вигляд приміщення: розробляє план, створює освітлювальну схему, планує як розмістити сантехнічні комунікації, обирає типи оздоблювальних матеріалів. Відмінність архітектора-дизайнера від простого дизайнера інтер'єрів полягає в тому, що архітектор може зробити проект будинку/перепланування квартири. Дизайнер займається тільки безпосередньо оформленням. Затребуваність архітекторів-дизайнерів висока.

2.
2. Ландшафтний архітектор. Розробляє плани заміських ділянок, садів, планує міські парки, сквери, алеї та інші ландшафтні композиції. Визначає концепцію простору, займається проектуванням потрібних інженерних споруд (наприклад, системи вуличного освітлення чи поливу), продумує, як і які рослини розмістити на ділянці.

3. Архітектор-проектувальник. Готує, оформляє, робить перевірку проектної документації. Консультує за проектом та узгоджує усі проектні рішення.

4. Інженер-архітектор. Так можуть називати архітектора-проектувальника. Спеціаліст проектує об'єкти і погоджує проектну документацію. Може також брати участь в проведенні обстежень, здійснювати авторський нагляд за будівництвом, контролювати роботу підрядників.

5. Головний архітектор. Керує проектно-пошуковими роботами. Бере участь в проектуванні всіх видів робіт. Займається перевіркою документації: проектної і кошторисної. Генерує завдання для субпідрядних організацій. Головний архітектор проекту (ГАП) - відповідальна керівна посада, для отримання якої потрібен великий досвід роботи.

Плюси і мінуси професії


Як і будь яка інша професія, робота архітектором має однозначні плюси:
• Наочні результати праці, професійна гордість за свою роботу.
• Високий потенціал заробітку.
• Престижність.
• Можливість творчої реалізації.

До основних мінусів професії архітектора слід віднести:
• Професію неможливо освоїти самостійно або на курсах, необхідно здобувати вищу освіту.
• Випускнику без досвіду складно отримати першу роботу, тому бажано ще при навчанні у виші знайти підробіток за фахом.

Де шукати роботу архітектором


Зазвичай, ця професія необхідна у проектних інститутах, спеціалізованих підрозділах в науково-будівельних організаціях, на промислових підприємствах і в інших установах, що займаються будівництвом.

Крім того, послуг архітекторів потребують архітектурні майстерні та студії, реставраційні майстерні, меблеві магазини і салони. Освітні установи (коледжі, технікуми і ВНЗ) можуть запрошувати архітекторів в якості викладача.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.