Найстаршому пожежнику Луцька – 80

Найстаршому пожежнику Луцька – 80
Найстарший пожежник Луцька Петро Денисюк відзначив 80-річний ювілей: зі своїх прожитих років понад 50 він віддав пожежній службі.

Народився Петро Денисюк у 1932 році в селі Омеляник під Луцьком.

Як розповів старожил, у 1954-му він повернувся в Луцьк після армійської служби під Монголією і одразу почав працювати пожежником.

За свою службу Петро Денисюк гасив чимало пожеж у місті.

«За Сапалаївкою був чотириповерховий млин №9 всесоюзного значення. Він загорівся, і ми поїхали гасити. Мене тоді поставили начальником техніки. Одну частину поставив на Сапалаївку, щоб воду качали, інші на вододжерела направляв», – згадує пожежник.

«Редакцію напроти прокуратури гасили. Там було важко, бо дах загрожував упасти повністю. Треба було дуже обережно іти. До того ж, деякі балки сипалися на голову», – додав він.

«Перше ж моє бойове хрещення було на Хмельницького, де вулиця повертає. Там горів одноповерховий будинок. Мене поставили на першу лінію гасити.

Напроти кінотеатру «Промінь» горів комбінат. Там виробляли корми різні. Шахта забилася відходами і вони загорілися. Там ми гасили декілька діб», – розповів пожежник.

Інколи, каже він, пожежники міста виїжджали і в регіони на підмогу.

«В Ківерцях військова нафтова база загорілася. В Несвічі цистерну з бензином гасили. Думали спочатку закрити кришку, щоб вигорів кисень, і воно саме загасилося. А воно як рвонуло разом з кришкою, бо ж там бензину яка кількість! Їздили також по селах», – згадує Денисюк.

Крім того, Петро Денисюк - майстер пожежно-прикладного спорту. Це звання йому присвоїли у 1964 році.

«Треба було пробігти 100 метрів у пожежному службовому одязі та з інструментами – сокирою, карабіном, ременем, каскою, кирзовими чоботами і пожежними рукавами. Треба було вкластися у 22 секунди. Зараз, до речі, норматив – 15 секунд. Ну, тоді я вклався. Мені дали майстра», – гордиться пожежник.

Після виходу на пенсію Петро Денисюк ще деякий час працював пожежником, потім – у технічній службі на стадіоні «Авангард».

Зараз колишній пожежник вже не працює. Каже, що почувається дуже добре.

«Я думаю, мені допоміг спорт. Я майже ніколи не курив. Кожен, хто займається спортом, може довго прожити і бути здоровим», – підсумував Денисюк.
(Відео Волинської ОДТРК.)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Найстаршому пожежнику Луцька – 80
14 лютий, 2012, 15:21