Скільки на Волині коштує зібрати дитину до школи

Скільки на Волині коштує зібрати дитину до школи
Шкільний сезон для батьків уже розпочався, адже їм потрібно вирішити, як зібрати своїх синів-доньок до храму науки.

Кожному хочеться, щоб саме його дитина мала найкращий вигляд, а це і шкільна форма, і ранець, і взуття, і ще багато всього, необхідного для учня. І якщо питання, де скуповуватися, вирішити можна, то друге ‒ фінансів ‒ для багатьох стає проблемою, адже, як виявилось, учнівський товар сьогодні дуже дорогий, ‒ йдеться в публікації Відомостей.

В дитячому відділі одного з найбільших торгових центрів Луцька пропонують шкільну форму (піджак і спідниця) для дівчаток за ціною 450 гривень, сарафани українського та турецького виробників ‒ від 250. Можна придбати окремо блузки (від 200 гривень) і спіднички (від 230). Вартість костюмів для хлопчиків (піджак і штани) тут від 400 гривень.

«Ось у нас брюки на хлопців по 260 гривень вітчизняного виробництва, турецькі ‒ по 230, але це вже зі знижкою, ‒ розповідає продавець. ‒ Сорочки ‒ від 140. Також зараз у нас активно купують колготки, шкарпетки, гольфи».

В іншому відділі ціна костюма зі штанами, піджаком і жилеткою (також від українського виробника, у складі тканин ‒ 40% шерсті) ‒ 525 гривень, костюма-трійки для дівчинки ‒ 670.

«Воно скручуватися не буде?» ‒ запитує мама, яка зайшла у магазин вибирати одяг для свого сина. «Ні», ‒ запевняє її продавець. — «Ми не перший рік привозимо, і всі задоволені». Проте жінка робить висновок, що все-таки це задорого, і вирішує піти ще на ринок.

У сусідньому відділі торгували шкільною формою і дитячим взуттям польського виробництва. Костюм-трійка на хлопців тут коштує 435 гривень. Туфлі, також польські, як розповіла продавець, з ортопедичними устілками, шкіряні всередині та зверху, ‒ 380-400.

На ринку, виявилось, і справді трохи дешевше, та не набагато. Скажімо, середня ціна костюма-трійки ‒ 320 гривень. Якщо є з торішніх запасів, то продають зі знижками. Переважає український виробник, хоча як стверджує одна продавець, часто у неї запитують саме про польську форму, але, каже, за якістю вони однакові. Щодо взуття, то, звичайно ж, дерматинове дешевше, приміром, туфлі для хлопчика ‒ 150 гривень, а якщо вибирати у так званих «магазинах на шару», то й дешевше.

Ще одним важливим і, як з’ясувалося, дорогим шкільним атрибутом є ранець. Як правило, за рік-два наплічник зношується і його треба міняти. Вибір дуже великий. Найдешевші можна придбати за 120-130 гривень, дорожчі ‒ за 320, 400 і навіть 650. До цього потрібно ще додати вартість шкільного приладдя ‒ зошитів, обкладинок, олівців і так далі. Батьки запевняють, що на це йде приблизно 200 гривень.

Щодо підручників, то, як розповів начальник управління освіти й науки Волинської облдержадміністрації Олександр Хомич, батькам цього річ їх купувати не потрібно.

«Ми стовідсотково ними забезпечені, а деякими навіть на 110-120 % від потреби, ‒ зазначив він. ‒ Міністерство освіти вже кілька років поспіль друкує підручники для викладання предметів за новими програмами: торік ‒ 1-й клас, цьогоріч ‒ 2-й і 5-й класи. Та може виникнути ситуація, що в деяких спеціалізованих школах, де викладання тих чи тих предметів відбувається поглиблено, іноді одного підручника недостатньо. Тоді беруть додаткові джерела. І от саме їх може забракнути, адже такі друкують обмеженим тиражем. Наприклад, це стосується англійської мови. Має бути спільна згода батьків й учителів щодо придбання таких спеціалізованих книжок».

Хомич радить батькам, готуючись до школи, звертати увагу не лише на ціну товару, а й на якість.

«Є стандартні вимоги до того, яким має бути зошит: клітинка, лінійка, колір цих лінійок, якої яскравості, ‒ каже він. ‒ Інколи ми на такі речі не звертаємо уваги, проте вони дуже важливі, особливо для дітей молодших класів, коли йде формування письма, первинних навичок. Зошити, підручники, приладдя повинні бути безпечними, сертифікованими та відповідати санітарно-гігієнічним вимогам. На жаль, не завжди батьки звертають на це увагу, інколи покупку визначає лише ціна. Ми зобов’язуємо директорів на зборах постійно знайомити батьків із тим, які є вимоги щодо відповідності учнівського обладнання. Не вся продукція, яка випускається, відповідає нормативним вимогам, і, як на мене, це досить великий сегмент на ринку».

Нещодавно Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів під час перевірки товарів шкільного асортименту зняла з реалізації 40% від усієї перевіреної продукції.

«На жаль, аналіз стану споживчого ринку товарів шкільного асортименту свідчить про те, що сьогодні спостерігаємо стійку тенденцію надходження на споживчий ринок України товарів із грубими виробничими дефектами й із застосуванням матеріалів, які можуть негативно впливати на стан здоров’я дітей, ‒ зазначив голова Держспоживінспекції Сергій Орєхов. ‒ Крім того, ринок заповнили товари невідомого походження».

Головний спеціаліст інспекції з питань захисту прав споживачів у області Тетяна Гвоздецька повідомила, що на Волині тривають перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію товарів шкільного асортименту. Майже в усіх із перевірених зафіксовано порушення.

«Байдуже, де ви придбаєте товар, ‒ у магазині чи на ринку, він повинен бути з документами, що підтверджують якість і безпеку, ‒ каже Тетяна Гвоздецька. ‒ Раджу звертати увагу на інформацію на етикетках, а також на маркуванні про назву товару, адресу виробника, дату виготовлення, правила й умови використання і т. д. Для зручності мам при купівлі товарів для дітей господарюючі суб’єкти повинні розмістити у демонстраційному залі (павільйоні, магазині) таблиці з зазначенням розмірів одягу, що застосовуються у різних країнах, а також міжнародних символів із догляду за одягом і білизною».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не сыпьте соль на раны. токмо вчера с рынка-магазина, минус 600 и еще далеко не все купили.
что ж, ходите, рыскайте, есть недорогие магазины, в целом можно выкрутиться.
но все равно к сентябрю обострение любви к родной партии и правительству, а также базарникам, продающим за 125-200 то, что в "Шаре" продается за 25. ребята, я все понимаю, но не нае...ите себя сами.
Відповісти
"Має бути спільна згода батьків й учителів щодо придбання таких спеціалізованих книжок" - навіщо дурити передусім себе? Яка згода? Згода на те, що дитина не буде ВЗАГАЛІ вчити іноземну. Пане Хомич, ви ж добре знаєте, що якщо такий обовязковий зошит на ймення "Весьолиє картінки" не купити, то "курс" (умисне лапкую) не пройти. Оскільки такі товсті зошити, в яких іноземна мова вивчається методом підкреслювання правильних відповідей та вибору правильного слова із переліку наданих, добровільно-примусово обов`язкові. І навіщо якісь там граматики "Верби" і т.п. "застарілих" підручників та вимога писати правильно слово у зошитах... Ліпше заплатити 100-200 грн за набір зошитів ні рік. У нас Оксфорд панує)))
Відповісти
"Ми стовідсотково ними забезпечені, а деякими навіть на 110-120 % від потреби..." Цікаво, пан Хомич, а які школи так забезпечені? Я три роки поспіль постійно купую дітям підручники (не спеціалізовані, "Зарубіжна література, 3 клас, наприклад)зошити, і на це іде небагато-немало біля 500 грн.
Відповісти
Останні новини
Фотовиставка Ані Мурзіної
15 серпень, 2013, 14:00
Скільки на Волині коштує зібрати дитину до школи
15 серпень, 2013, 13:43