«Реставрація, розкопки, а не євроремонт»: мистецтвознавець наполягає на професійному підході до відновлення Олицького замку

«Реставрація, розкопки, а не євроремонт»:  мистецтвознавець наполягає на професійному підході до відновлення Олицького замку
Завідувачка Художнього музею міста Луцька Зоя Навроцька наполягає на тому, аби Олицький замок, де донедавна розміщувалася психлікарня, реставрували професійно, а не так як костьол, де, за її словами, роблять «євроремонт, а не реставрацію».

Про це вона сказала у програмі «Ретро-Волинь» на 12 каналі 26 червня.

«Перш за все потрібно, щоб були проведені реставрація, археологічні розкопки, щоб усе було професійно. І реставрація, а не євроремонт! Тому що те, в якому вигляді сьогодні костьол, – він бажав би бути кращим. Бо це євроремонт. Це не реставрація. Так не роблять у Європі. Він ошатний, так. Але він перетворився з пам’ятки на культову споруду. Мене більше влаштовували оті романтичні розвалини, де дихала старовина. Зараз там старовина втрачена», – каже мистецтвознавиця.

За її словами, реставрацію потрібно проводити так, як це роблять в Австрії, Польщі, Італії, Чехії, «коли збирають стару цеглу, старі фарби старі використовують, а не нові».

«І починаючи реставрацію, потрібно дбати про внутрішнє наповнення. Не починати експропріацію другий раз: піти у краєзнавчий музей, забрати все з фондів – і все перенести туди. Цього не можна робити. Як робили у Несвіжі (місто в Білорусі, де є замок 16 ст., – ред.)? Масу копій було замовлено. І не просто у якихось мадярів, а у високофахових реставраторів», – пояснює Зоя Навроцька.

На її думку, у замку потрібно відновити портретну галерею, яка налічувала понад 300 творів, бібліотеку.

«Збереглося дуже небагато – хлопчики-солдатики знищили. Тому давайте виділяти кошти не тільки на стіни і на фундамент. Давайте купувати в антикварів, замовляти, звертатися до населення, тому що багато артефактів сьогодні у лучан, в оличан, волинян. У 80-ті роки колекціонери там дуже поживилися», – зазначила завідувачка музею.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Реставрація, розкопки, а не євроремонт»: мистецтвознавець наполягає на професійному підході до відновлення Олицького замку
29 червень, 2021, 23:32