Місто, яке я люблю. Луцькі балкони

Місто, яке я люблю. Луцькі балкони
Балкони – особливий елемент будівлі. Він додає сірим спорудам оригінальності. Особливо, коли мова йде про старі будівлі, де балкони - не просто функціональна частина, а справжня прикраса фасадів.

Як пише вільна енциклопедія, балкон у принципі – це обгороджений майданчик, який виступає з основної площини фасаду будівлі.

Автор цієї підбірки недарма вирішив виокремити балкони з архітектурного простору міста.

Те, як лучани використовують балкони, багато може розповісти. Зверніть увагу: чисті балкони чи захаращені, аварійні чи відремонтовані, автентичні чи змінені, як доглянуті й облаштовані...

Навіть побіжний погляд на луцькі балкони дає можливість зрозуміти: вряди-годи лучанам не бракує креативності. Наприклад, балкони на верхньому і на один вище поверсі, розмальовані в кольори національного прапора. Або почуття гумору, коли на дев’ятому поверсі на балконі власники чіпляють світильник з вуличного стовба.

Є і сумний бік "балконного" питання. Деякі балкони в старій частині міста - старі і мають цінність як елемент старої будівлі. Часто-густо їх змінюють і автентичні елементи просто викидають.

Нижче - спроба зібрати балкони, які цікаві своєю нестандартністю. Більшість показаних тут балконів – історичні. Це зрозуміло. Є і те, що не зовсім прийнято вважати балконом у звичному розумінні. І при цьому - вони геть різні.

Мабуть, найстарішим балконом Луцька можна вважати спеціальну військову будку, влаштовану на замковій стіні. Отвори у будці називаються машикулі. Є і староруський варіант назви – подсябиття. Це елементи оборонної споруди, призначені для ведення бою вертикально вниз. Просто кажучи, на голови ворогам, коли ті вже підійшли до мурів упритул.

Оригінальні типи балконів знаходяться у храмах. В кафедральному католицькому соборі Луцька орган розташований також на балкончику, який має свою окрему назву – емпора. У православних церквах емпора називається хорами, де знаходяться люди, які співають.

А спеціальний балкон, з якого у костелах проголошують проповіді – амвон. Зазвичай у костелі є два амвони. Один із них розташований справа чи зліва середньої нави («центрального проходу») в передній частині храму.

Далі пропонуємо просто дивитися, які є цікаві балкони в Луцьку.


Текст і фото Олександра КОТИСА (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 15
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
тандем з жовто-блакитним сподобались )
Відповісти
чудово! автор таки має гарне "око" фотографа, дослідника міста! матеріал пізнавальний, такий, що потребуватиме постійного поповнення колекції!
Відповісти
Так, так, пані Олено
Відповісти
в коментарях ніком "лучанка" підписуються декілька різних осіб
Відповісти
Интересно, сколько всего осталось в городе балконов довоенной постройки.
Відповісти
пропустили балкон на Грушевського 1 зі сторони Проміня.
Відповісти
Не може бути!!!
Як пiзнавально!

Iсса Ндойе полюбив наше мiсто i навiть з далекоi Нiмеччини не забувае про Лучеськ!
А там вiн грае у Лiзi Чемпiонiв.
Відповісти
Гарно)
Відповісти
Класна серія практично всі балкони впізнаю, але насправді класно було б мати точні адресі цих місць,для заїзджих було б цікаво :)
Відповісти
Гарні фото! сподобалися:)
Відповісти
Великолепно. Спасибо.
Відповісти
гарна колекція! коли вже ви дозволите коментарі із фотками - було б цікаво подивитись, хто має що додати..
Відповісти
Да, крутi балкони!
Відповісти
Ох і поносило ж автора центром міста а чому у нетрі 33 та 40 не забігли чи стиль гето менш любий оку
Відповісти
класно!
Відповісти
Останні новини
Місто, яке я люблю. Луцькі балкони
19 серпень, 2013, 09:00