У районі на Волині ‒ новий «Почесний громадянин»

Іваничівська районна рада вирішила, кому присвоїти звання «Почесний громадянин Іваничівського району».

Депутати затвердили відповідне положення та обговорено кандидатури, які надійшли до районної ради з відділу освіти райдержадміністрації, районної ради, організації ветеранів України та Братства ветеранів ОУН–УПА Волинського краю імені полковника Клима Савура, - пише Волинь-нова.

Із трьох запропонованих претендентів і на президії, і на сесії депутати одноголосно вирішили присвоїти звання «Почесний громадянин Іваничівського району» вчителю Іваничівської середньої школи №2 Юрію Миколайовичу Лелюкову (посмертно).

Передбачену положенням грошову винагороду у сумі дві тисячі гривень буде вручено на урочистості з нагоди Дня Незалежності України дружині героя Ларисі Валентинівні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тож нагадайте, панове журналісти, який подвиг здійснив Ю.М.Лелюков.
Що ж це у вас новини якісь однобокі?
Чи зробити це за вас?
Відповісти
29 листопада 1984 року трагічний випадок обірвав життя Юрія Миколайовича Лелюкова. Сталось це на уроці початкової військової підготовки у 10 класі. Учитель розповідав про будову гранати, принцип її дії, бойову силу. Така була тема уроку. Для засвоєння нового матеріалу Юрій Миколайович приніс на урок у клас три гранати з позначками «Учбова». Після детальної розповіді про принцип дії гранати взяв одну, притиснув спусковий важіль і висмикнув кільце. В якусь мить вчитель зловив перелякані погляди учнів, але був спокійним, адже граната учбова, тому впевнено відпустив важіль. Та зброя, яка була у той момент в руках учителя, виявилась справжньою. Він зрозумів це відразу, коли побачив легкий димок. Часу на роздуми залишалось чотири секунди.
Лелюков блискавично глянув у вікно. На шкільному подвір’ї біля самих стін школи вихователька групи продовженого дня вела галасливу юрбу учнів молодших класів, стало зрозуміло, що у вікно гранату кидати не можна.
І тоді десятикласники побачили, як учитель різко притис гранату до свого тіла, повернувся до стіни і, зігнувшись, присів у куток класу. У кабінеті пролунав вибух. Вилетіли шибки у вікнах, дим заволік все приміщення.
Рятуючи учнів ціною власного життя, Лелюков Ю.М. загинув, здійснивши подвиг. П’ятнадцять учнів отримали легкі тілесні пошкодження, всі 26, що знаходились у той момент у класі, залишились живими.
Відповісти
http://www.volyn.com.ua/?rub=9&article=0&arch=273
Відповісти
Останні новини
У районі на Волині ‒ новий «Почесний громадянин»
18 серпень, 2013, 09:31