Луцький журналіст плакав, бо побачив повернення українського кіно

Луцький журналіст плакав, бо побачив повернення українського кіно
Редактор газети «Вісник і Ко» Євген Хотимчук (на фото) після передпрем’єрного перегляду фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» у Луцьку заявив, що «відчув повернення українського кіна».

«Коли ми прийшли сюди я своїм працівникам молодим розказую випадок. Десь через тиждень після того як я поступив в університет в 70-му році, ми дивилися «Білий птах з чорною ознакою», - говорив Хотимчук.

«Я досі пам’ятаю той трепет першого кадру, коли батько Ореста несе ці будильники по воді, та вода хлюпає…», - поділився він спогадами про перегляд фільму.

«І ви знаєте, коли перші кадри цього фільму... Господи я піймав себе на думці… Мені мороз пішов по шкірі, сльози виступили. Бо це перегукується! Цей Іллєнко з тим Іллєнком!», - емоційно розповідав редактор «Вісника».

«Я дивився, чи не дивиться моя Альона, працівниця, як я витираю сльози. Вони зачепили за душу…», - зізнався журналіст.

«І цей образ, хлопці, коли лелеки повертаються в Україну… Я хочу сказати – я відчув повернення кіна. Кіно наше українське вертається на Україну! Господи нарешті то в 2012 році вернулося кіно справжнє українське! Господи, дай розуму нашим тим олігархам, хай поділяться тими грошами! Чому ми «стрілялки», «лякалки» ті дивимося постійно по телебаченню? Чому мої дітки не бачать цього справжнього кіно?» - сказав Євген Хотимчук, і додав, звертаючись до продюсера Андрія Суярка, прес-аташе Дмитра Іванова і актора фільму Олега Примогенова: «Спасибі вам, хлопці».

Окрім того, Євген Хотимчук пригадав оповідь відомого радянського танцюриста Махмуда Есамбаєва, яку той розповів під час свого візиту до Луцька.

(До слова, саме Есамбаєв вже у 90-х роках минулого століття одним з перших на увесь світ розповів історію українця Івана Даценка, який став вождем індіанського племені у Канаді. Іван Даценко став прототипом головного героя фільму Івана Додоки).

«В нього зустріч з індійським плем’ям. Він прийшов і каже «Здраствуйтє!». А йому вождь відповідає «Здоровенькі були!». І я, каже, опєшил. Я не знав що йому відповісти», - цитував розповідь Есамбаєва Євген Хотимчук.

«Вони розговорилися, і він розказав, що він льотчик, який воював, який був збитий, як він попав в полон, як він попав в Канаду. І, каже, ми потім сіли, випаваємо – а він бачить, діти індіанські звуться Тарас, Іван, Андрійко, Галинка... І, каже, співаємо пісні українські, і ці дітки підспівують: «Хрущі над вишнями гудуть». І, каже, плачемо – він плаче за батьківщиною, а я плачу за ним», - розповів зі слів Есамбаєва Хотимчук.

Есамбаєв питав у Даценка: «А чого ж ти такий смаглявий?». А той йому відповідав: «Ой синочку жарюся на сонці, щоб не виділятися білому в індіанському племені».

«Він закохався в дівчину вождя. Вождь помер, і той, само собою, став вождем», - розповів редактор «Вісника» Євген Хотимчук.

Нагадаємо, у Луцьку 14 лютого відбувся передпрем’єрний показ фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Довідка

Режисер фільму «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» Михайло Іллєнко - брат кінорежисера Юрія Іллєнка. Юрій Іллєнко у 1970 році зняв фільм «Білий птах з чорною ознакою» - історію багатодітної буковинської родин Звонарів на тлі подій 1937-1947 років. Юрій Іллєнко, який помер у 2010 році, також зняв такі фільми як «Легенда про княгиню Ольгу» «Криниця для спраглих», «Вечір напередодні Івана Купала», «Молитва за гетьмана Мазепу».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кіно
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Білий птах з чорною відзнакою" Івана Миколайчука ще ніхто не переплюнув і навряд чи хтось зможе це зробить
Відповісти
та де там, звісно, що не переплюне. тим паче, що фільм цей зняв не Іван Миколайчук, а режисер Юрій Іллєнко. у Вікіпєдію заглядайте часом))))
Відповісти
Хотимчуку поплакати, що козі пукнути.
Відповісти
Останні новини
Луцький журналіст плакав, бо побачив повернення українського кіно
15 лютий, 2012, 09:09