На Волині жінці з хворим серцем зробили унікальну операцію

На Волині жінці з хворим серцем зробили унікальну операцію
Зважитися на операцію на відкритому серці у 78 років може не кожен. Проте невтішний діагноз – аортальний стеноз, не залишив вибору Галині Корнійко з Рівненщини. Вона довірила своє життя лікарям Ковельського МТМО. Про це повідомляють на сторінці МТМО у фейсбуці.

Інформують, що пацієнтка не погоджувалася на операцію, аж поки не потрапила до лікарні з набряком легень. Супутні хвороби з віком призвели до проблем із серцем. Упродовж тижня лікарі кардіохірургічного центру стабілізували стан хворої. Було прийнято рішення про проведення відкритої операції на серці: протезування аортального клапану біологічним протезом. Але цьому передувала ще одна операція - аортокоронарне шунтування судин серця (реваскуляризація міокарда).

До речі, у старшій віковій групі пацієнтам показана транскатетерна імплантація аортального клапану TAVI. З ініціативи генерального директора Валентина Вітра Ковельське МТМО придбало два таких клапана спеціально для хворих з аортальним стенозом.

Зважаючи на ймовірну летальність, у цьому випадку вирішили імплантувати біологічний клапан. Такий протез нещодавно з’явився в Україні і лише цьогоріч у світі. Наші лікарі успішно провели операцію 78-річній пацієнтці, вперше імплантувавши біологічний клапан. Нині вона почувається добре і готується до виписки з лікарні.

Додають, що заміну ураженого клапана на відкритому серці проводили під загальною анестезією (лікарі застосували регіональну провідникову анестезію у грудному відділі хребта, що полегшило післяопераційний період). Серце хворої було підключене до системи штучного кровоообігу. Загальний час перебування в операційній – 8 годин (6 із них тривала операція). Три доби пацієнтка провела у відділенні інтенсивної терапії. Далі продовжила лікування у кардіохірургічному центрі.

«Галина Григорівна від щирого серця дякує за врятоване життя лікуючому лікарю-кардіологу Ользі Танській, кардіохірургу Володимиру Танському, анестезіологам Анатолію Бондарчуку та Андрію Гусці, а також генеральному директору Валентину Вітру та медичному персоналу лікарні за професіоналізм, турботу, дбайливе ставлення та доброзичливу атмосферу, яка сприяє одужанню», - йдеться на сторінці закладу.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.