Прокуратура зацікавилася «благодійними» внесками у лікарнях Волині

Прокуратура зацікавилася «благодійними» внесками у лікарнях Волині
Так звані благодійні внески, які сплачують пацієнти у лікувальних закладах Волині, в багатьох випадках не є добровільними пожертвами фізичних та юридичних осіб, а сплачуються під прямим чи завуальованим впливом медичних працівників.

Про це розповів перший прокурор області Володимир Троц, інформує прес-служба відомства.

За його словами, це підтвердило опитування хворих, які перебували на лікуванні у Волинському обласному дитячому територіальному медичному об’єднанні.

Пацієнти сплатили так звані «благодійні внески» в розмірі від 20 до 120 гривень на вимогу медичних працівників цього закладу.

Прокуратура області із залученням спеціалістів Держфінінспекції та працівників правоохоронних органів провела перевірку додержання вимог законодавства про охорону здоров'я і в інших мед закладах, зокрема у Волинській обласній клінічній лікарні та закладах охорони здоров’я міста Луцька.

Троц наголосив, що сьогодні в лікувальних закладах активно створюються та функціонують благодійні місії, фундації та організації, які, як сказано в установчих документах, засновані для поліпшення якості надання медичної допомоги.

При цьому порушуються вимоги статті 1 Закону України «Про благодійництво та благодійні організації», бо грошові кошти, які надходять у каси благодійних організацій, в багатьох випадках не є добровільними пожертвами.

Такі порушення правоохоронці виявили і в діяльності управління охорони здоров’я Луцької міської ради, Луцької міської поліклініки №2, Луцької міської дитячої поліклініки.
Нерідко за вказівкою адміністрації лікувальних установ благодійні кошти сплачуються через медичних працівників, які не мають відношення до благодійних організацій.

Порушенням, кажуть у прокуратурі, сприяє те, що засновниками та керівниками благодійних організацій, зокрема благодійної місії «Надія», громадської організації Волинської Фундації «Захист життя дитини» та «Муніципальної лікарняної каси», виступають службові особи лікувальних закладів, посадовці управління охорони здоров’я Луцької міської ради.

Разом з тим, саме така ситуація створює передумови до виникнення конфлікту інтересів між самою благодійною організацією та закладом охорони здоров’я і є порушенням вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», якими передбачено обов’язок осіб, визначених законом, вживати заходів щодо недопущення будь-якої можливості виникнення такого конфлікту.

«Сума надходжень від фінансової діяльності тільки Волинської обласної благодійної місії «Надія» за 2011 рік становила 5,3 мільйона гривень, – розповів начальник відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави Олександр Мосійчук, – з яких 2, 3 мільйона гривень були в залишку на початок 2012 року. Ці кошти не були негайно спрямовані на здійснення та покращення лікувального процесу, видачу медикаментів хворим. Формальність підходу посадовців управління охорони здоров’я Луцької міської ради щодо усунення порушень вимог законодавства про охорону здоров’я та корупційних проявів, що їм сприяють, встановлено перевіркою, яку провели працівники прокуратури міста Луцька».

У прокуратурі запевняють, що членська благодійна організація «Муніципальна лікарняна каса» діє в закладах охорони здоров’я міста Луцька без правових підстав. Адже немає укладених договорів оренди приміщень, в яких здійснюється збір благодійних внесків, що є порушенням вимог статті 2 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Сам збір коштів здійснюють медичні працівники, які є одночасно членами благодійної організації, за їх основним місцем роботи саме в той час, коли вони виконують свої службові обов’язки.

Відсутність належного контролю з боку керівників лікувальних установ за діяльністю підлеглих породжує прояви корупційних діянь серед медичних працівників.

Так, як повідомили у прес-службі прокуратури, завідувач ортопедо-травматологічного відділення К. однієї з медичних установ обласного центру протягом липня-вересня 2011 року незаконно отримав від громадян гроші на загальну суму 7300 гривень, сприяючи зі свого боку в оформленні офіційних документів: виписок з обґрунтуванням щодо медичних показань, медичних висновків про визнання дитини інвалідом.

За вказаними фактами прокуратура міста Луцька відносно цієї службової особи склала протокол про адміністративне корупційне правопорушення, вчинене за ч. 2 ст. 172-2, ч.1 ст. 175 КУпАП. Луцький міський суд екс-завідувача визнав винним у вчиненні вказаного правопорушення та наклав стягнення у вигляді штрафу в сумі 2550 гривень з конфіскацією грошових коштів в сумі 7300 гривень та 600 доларів США.

Прокуратура області за результатами цієї перевірки внесла подання про усунення порушень вимог законодавства про охорону здоров’я, про засади запобігання та протидії корупції начальнику управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нарешті. Знімаю шапку перед прокуратурою. Початок є. Але для комплексної боротьби із явищем примусової благодійності потрібно добитись від влади належного фінасування медичних установ, встановити й оприлюднити розміри адміністративних витрат таких лжеблагодійних організацій (в т.ч. заробітної плати) й системно продовжувати контроль. Політизована й корумпована благодійність ганьбить благодійний рух як такий.
Відповісти
Повністю згідна з Костею. Цікаво тільки, чому саме зараз підняте це питання? Адже така "благодійність" існує вже багато років. В обласній лікарні то ще треба величезну чергу відстояти, що зробити цей внесок. Та діватись немає куди - мусиш, бо і так немає гарантії, що вилікують, а без благодійного внеску - шанси ще менші!
Відповісти
Політизована й корумпована влада ганьбить благодійний рух як такий.
Відповісти
А толку... Думаю, все залишиться, як є... Я дерли 5 гривень за кожен талончик в Ківерцівський новій поліклініці, так і деруть...
Відповісти
Ну чому ж вони не є благодійними? Хто з пацієнтів ризикне не заплатити, коли його здоров"я опиняється в руках лікарів?? Та ніхто! І добре всім відомо, яке в лікарні відношення до хворого, коли в того немає грошей або він кабанячиться, платити не хоче.
Відповісти
я так понімаю, в прокуратурі люди не хворіють))))ггг
Відповісти
Останні новини
Прокуратура зацікавилася «благодійними» внесками у лікарнях Волині
15 лютий, 2012, 10:46