Як на Волині сушать зерно. ФОТО

Як на Волині сушать зерно. ФОТО
На підприємстві «П’ятидні» в Іваничівському районі зерно сушать американськими пристроями, а якість продукції перевіряє сертифікована лабораторія.

За словами керуючого відділенням ТзОВ «П’ятидні» у селі Колона Петра Марчука, розповів, що американська сушка відзначається економічністю, бо використовує досить мало газу та високою продуктивністю, - пише Волинська правда.

У ній можна висушити 15-18 тонн зерна за годину і відповідно 380-420 тонн озимої пшениці за добу, в залежності від вологості.

Варто зауважити, що на підприємстві процес сушіння зерна триває фактично безперервно. Адже зерно привозять, розвантажують у завальній ямі місткістю 60 тонн, подають на очистку, потім зерно накопичують, а тоді вже сушать і доводять до необхідного стану вологості, далі пшеницю охолоджують за допомогою потужних вентиляторів і відправляють на склади, де вона може зберігатися до 2 років.

На підприємстві є чотири діючих склади, а п'ятий планують здати до жовтня. Зараз він знаходиться на стадії будівництва. Після введення його в експлуатацію на підприємстві загалом можна буде зберігати 27 тисяч тонн різних зернових і технічних культур.

Також на підприємстві діє сертифікована лабораторія, де визначають вологість, білок, клейковину та клас пшениці. Наприклад, на теренах Волині та Західного регіону пшениця буває від четвертого до другого класу, а першого класу вирощують на півдні нашої держави.

Власне, на складах ТзОВ «П`ятидні» зберігається переважно пшениця другого класу, а це – високий показник.

Зараз склади підприємства наповнені запасами, проте, коли пшеницю продаватимуть, залежатиме від цінової політики на зерно, якої зараз бракує.

Петро Марчук додав, що дешево зібране продавати не будуть, бо вклали чимало коштів у технічне оснащення підприємства та землі. Зараз озима пшениця коштує 1600-1650 гривень за тонну, а це – низька ціна. За пшеницю слід платити 2200-2300 за тонну.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як на Волині сушать зерно. ФОТО
20 серпень, 2013, 11:12