Волиняни неохоче стають власниками землі

Волиняни неохоче стають власниками землі
До першого липня 2012 усім власникам земельних ділянок повинні видати державні акти на право власності на земельні паї.

Про це 14 лютого під час засідання колегії Держкомзему в області повідомив керівник управління Василь Василенко.

Він зазначив, що таких громадян в області є 238 тисяч. Оформлені ж лише 203,5 тисячі актів, а видано – 191 тисяча. Ще 17% актів перебуває у стадії розробки.

«До речі, по цьому напрямку діяльності наша область зовсім займає недобрі позиції. Ми одні з останніх в державі», – прокоментував Василенко.

Найбільше державних актів видано у Луцькому, Іваничівському та Володимир-Волинському районах – в межах 90%. А найменше – близько 60% – в Маневицькому, Любомльському, Шацькому.

За 2011 рік видано 2,5 тисячі державних актів на землю, що становить 8,1% від необхідної кількості актів, які потрібно видати.

«Основною причиною невидачі державних актів є небажання громадян їх отримувати, тому що там, де земельні ділянки більш родючі, то вони використовуються або одноосібно, або здаються в оренду. В північних районах нашої області деякі земельні ділянки заболочені, забур’янені, немає орендарів, то відповідно там і менші відсотки видачі. Хоча у багатьох випадках, як показала практика, громадяни бажають отримати державні акти, але роботи тривають багато років», – зазначив Василенко.

Загалом на Волині безоплатно у власність передано 565 тисяч земельних ділянок загальною площею 150 тисяч гектарів землі. На це видано 218 тисяч державних актів, або 64,2% від кількості громадян, що приватизували землю.

Василенко зазначив, що у 2012 році на оформлення державних актів пільговим категоріям населення передбачені кошти з державного бюджету. Наразі розробляється положення про виплату, яке визначить категорії і черговість пільговиків.

«Вартість державних актів на паї визначена в розмірі 85 гривень, на всі інші – 153 гривні. Але, на жаль, в цю вартість не входять геодезичні роботи, які тягнуть левову частку, і послуги з реєстрації, яка вартує 255 гривень. Практично ціни коливаються від 250 гривень і більше. Тут йдуть договірні ціни. Якщо якась проектна організації ставить високі ціни – то їх є в області 65, можна вибирати», – зазначив Василенко.

Найвищі ціни на акти у містах. Адже тут повинна бути врахована не лише поверхнева зйомка землі, а й зазначені усі комунікації. Наприклад, ціна на вироблення документації в Луцьку, за словами Василенк, може коштувати від 800 до 1200 гривень.

Довідка

Державний акт на право власності на землю фіксує право власності окремої особи на конкретну ділянку землі. А відповідно до частини 1 статті 78 Земельного кодексу України право власності на землю – це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Сертифікат на право на земельну частку (пай) – це документ, який засвідчує, що громадянин має таке право і земельна ділянка, на яку претендує власник сертифіката, не визначена як у розмірах, так і на місцевості. Щоб реалізувати це право, необхідно в установленому порядку виготовити взамін сертифіката державний акт, який визначає місце розміщення земельної ділянки, її розміри та площу і надає право громадянину вільно розпоряджатися нею (використовувати самостійно, передати в оренду, продати, подарувати, заставити).


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: земля
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.