Лучанин привіз у Львів «Монументальну Шевченкіану»

Лучанин привіз у Львів «Монументальну Шевченкіану»
У Львові відкрилася унікальна фотовиставка лучанина Руслана Теліпського.

До Дня незалежності він привіз до міста Лева фотовиставку "Монументальна Шевченкіана". У повній колекції автора 900 фотографій різних пам'ятників Тараса Шевченка, у Львові виставили лише 200, - пише Комсомольська правда.

На виставці представлений найвищий пам'ятник Кобзареві, більше 7 метрів (Ковель), найстаріший пам'ятник великому Тарасу (1911 р. в село Лисиничі Львівської області), є ще одне унікальне зображення Тараса Шевченка в компанії з Романом Шухевичем і Степаном Бандерою.

На виставці можна побачити Шевченка в образі Ангела, з лірою, кобзою. В образі художника з палітрою. Є пам'ятники, які були перероблені з пам'ятників Леніна (Корець і Гоща Рівненська обл.) Та багато інших.

"Монументальна Шевченкіана" демонструється у вестибюлі головного корпусу НУ "Львівська політехніка".

Руслан підрахував, що в 38 країнах світу "шевченківських" пам'ятників більше 1400. Але найскладніше, за визнанням автора виставки, збирати відомості про найперших пам'ятниках і тих, які вже зруйновані.

До речі, Руслан разом зі своїми однодумцями з всеукраїнської патріотичної акції "Тарасів дороговказ" вдалося за 34 дні пройти з Луцька до Канева пішки, а це більше 1000 км по дев'яти областям України. Цим походом вони почали пішу прощу до Чернечої гори тими місцми, де були встановлені численні шевченківські пам'ятники і де бував сам Кобзар.

Довідка

Руслан Теліпський народився в 1981 році в Луцьку.

У 2003 році закінчив факультет міжнародних відносин Волинського державного університету імені Лесі Українки.

Член комітету щодо встановлення пам'ятника Тарасу Шевченку в Оттаві.

Мандрівник, фотограф-документаліст, дослідник світової памятнікологіі, шевченкознавець. У його колекції - фотографії 900 пам'ятників Шевченка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.