Виховання хлопчиків: особливості та нюанси*

Виховання хлопчиків: особливості та нюанси*
Коли в родині народжується хлопчик, батьки намагаються виростити його сильним, рішучим, сміливим – одним словом, справжнім чоловіком. Але що для цього треба і як правильно виховувати синів, знають далеко не всі. Допомогою у вирішенні головних питань з виховання дітей стають книжки, різноманітні статті та матеріали. Наприклад, книжковий магазин Дмитра Карпачова, пропонує цікаві та пізнавальні новинки книжкового ринку. Батьки, що розуміють роль книги у розвитку, побудові особистості дитини та долучають її до читання книг, знайдуть багато корисної інформації на сайті https://shop.karpachoff.com/ua/.

Етапи розвитку хлопчика
За багатовікову історію людства склались певні погляди і система виховання хлопчиків, а тому сучасним батькам достатньо лише застосовувати знання на практиці. Весь період розвитку хлопчика можна умовно поділити на такі етапи:

1-й етап. Цей період починається з моменту народження до 6 років. Всі діти цього віку мають дуже тісний зв'язок з матір’ю, який прослідковується, як на психологічному, так і на фізичному рівнях. При цьому роль батька не спростовується, але хлопчик до 6 років безумовно «мамин». Головним завданням батьків у перші роки життя дитини – дарувати кохання та безпеку, а також надавати енергетичний заряд, що вкрай важливий для подорожі довжиною в життя;

2-й етап. Він займає період від 6 до 14 років. На цьому етапі дитина керується власним світовідчуттям і намагається навчитись бути чоловіком. Хлопчик шукає приклад для наслідування, і знаходить його в батькові. Дитина цікавиться його поведінкою та вчинками. При цьому роль мами не зменшується, але зв'язок з нею не такий тісний. Навколишній світ для юнака стає все більш привабливим і цікавим. На цьому етапі батьки мають направляти всі зусилля на забезпечення умов для пізнання світу і розвиток здібностей дитини;

3-й етап. Починається з 14 років і триває до повноліття. У юнака виникає потреба у присутності в його житті чоловіка, який би став наставником. Це дозволить підготуватися до вступу у доросле життя. Роль батьків у цьому віці зменшується. Основною метою виховання на цьому етапі направлено на отримання навичок, почуття відповідальності та самоповаги.

Але, як би там не було, дорослішання дитини не відбувається без впливу батьків, адже вони необхідні для гармонічного розвитку з моменту народження до повноліття. Етапи лише полегшують розуміння зміни акцентів і процесів їх зміщення.

Поради по вихованню хлопчика

На думку психологів при вихованні хлопчиків важливо:

- цікавитись тим, що полюбляє він. Слід брати безпосередню участь у його житті;
навчити дитину програвати і гідно сприймати поразки, не здаватися в складних ситуаціях;
- розказувати про те, як важливо допомагати слабким та беззахисним. Надавати більше самостійності у повсякденних справах;
- частіше пояснювати, що в житті не все виходить з першого разу. Іноді доводиться прикладати масу зусиль, аби досягти бажаного результату;
- намагатися відповідати на всі запитання дитини або шукати відповіді разом з нею;
дозволяти більше часу проводити з батьком.

У вихованні синів треба розуміти особливості розвитку на всіх етапах дорослішання та дотримуватися послідовності. Особливості хлопчиків:

- вміння швидко переходити з одного виду діяльності до іншого;
- для них вкрай важлива оцінка діяльності чи отриманого результату;
- здатність до нестандартного мислення.

Виховання та дорослішання хлопчиків – складний процес, і він не завжди проходить легко. Забезпечення дитини всім необхідним є прямим обов’язком батьків, а виховання чоловіка – це щоденна систематична робота, яка має бути підпорядкована певній програмі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.