Показали, на якому етапі триває реконструкція «Лесиних» будиночків у Колодяжному.ФОТО.ВІДЕО

Показали, на якому етапі триває реконструкція «Лесиних» будиночків у Колодяжному.ФОТО.ВІДЕО
У меморіальних будинках родини Косачів у селі Колодяжне, де дитячі та юнацькі роки провела Леся Українка, триває реконструкція. Завідувачка музею Ольга Бойко розповіла Суспільному: кошторис робіт складає 10 мільйонів гривень.

Після усіх робіт для відвідувачів облаштують нові туристичні об’єкти.

Роботи тривають одночасно у двох будинках Косачів. Їх називають "сірий" і "білий". Завідувачка музею Ольга Бойко розповідає – це перша реконструкція з часу відкриття музею.

"Деревина в жахливому стані. Будуть повністю замінені вікна, двері, уся столярка. Зараз знімається утеплення з горища і сьогодні почали знімати бруківку на території", – каже музейниця. Додає: також буде проведена заміна озеленення, яке є на території садиби.

З усіх конструкцій батьківського будинку Косачів в задовільному стані тільки ґонт, яким накритий дах. Його вже почистили та покрили дьогтем, – розповів будівельник Володимир Лесюк. Каже: найбільше роботи всередині будинку. Потребують заміни соснові бруси фундаменту.

"Їх треба міняти, однозначно. Це буде фрагмент за фрагментом, тому що підняти цілий будинок буде складно", – розповідає будівельник.

У "білому" будинку будівельники нині працюють в підвальному приміщенні. Його, каже Ольга Бойко, планують облаштувати для відвідувачів. "Відомо, що тут знаходились овочі, фрукти, різні закрутки, наливки. Плануємо все це відтворити", – додає завідувачка.

Частина меблів та експонатів з обох будинків зараз зберігаються у фондах музею, з іншої зробили виставку під назвою "За обіднім столом" та презентують її у літературній експозиції.

Днями будівельники серед сміття, яке зняли з горища, знайшли лист, датований 1961-им роком та адресований Йосипу Струцюку. Він, каже Ольга Бойко, був першим екскурсоводом музею та жив у "сірому" будинку.

Ольга Бойко розповіла, що музей у Колодяжному щороку відвідує майже 25 тисяч туристів. Коли завершить реставрація, наразі сказати важко, - говорить завідувачка.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Показали, на якому етапі триває реконструкція «Лесиних» будиночків у Колодяжному.ФОТО.ВІДЕО
12 вересень, 2021, 04:10