«Дихати легко стало», – хлопець з Волині, який став першою дитиною в Україні з пересадженим серцем

«Дихати легко стало», – хлопець з Волині, який став першою дитиною в Україні з пересадженим серцем
У Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги 21 вересня зробили першу в Україні трансплантацію серця для дитини з Волині. Хлопець почувається добре, розмовляє і радіє, що безлімітно може пити воду.

Про це йдеться в ефірі, який вела на своїй сторінці у фейсбуці засновниця ГО "Всеукраїнська платформа донорства "iDonor" Ірина Заславець.

Нагадаємо, донор - 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Згоду на трансплантацію дала його дружина. Легені отримав 56-річний львів’янин, який понад десять років мав хронічну хворобу легень, останні чотири майже не виходив з квартири, був киснезалежним.

Серце пересадили 13-річному хлопцеві з Волині з села Зарудці. Він хворів від липня. Останній місяць дитина була в реанімації Волинського ОДТМО, останні два тижні лікувався у Львові. Стан хлопця був критичним і рахунок ішов на дні.

Орган маленькому волинянину пересаджував Борис Тодуров, Гаврил Ковтун та лікуючим лікар дитини Віталій Петров.

Як розповів очільник Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук, хлопця звати Максим, йому 13 років, родом із села Зарудці. Наразі він перебуває у реанімаційному відділенні. Його стан стабільний.

"Я надзвичайно радий, бо маємо двох пацієнтів, що вже не на діалізі, що матимуть змогу їздити за кордон, в Україні, гуляти зі своїми сім'ями. Вони молоді, повні бажання, здоров'я.

Хлопчик із пересадженим серцем має бігати зі своїми однолітками в селі, ходити в школу. Можливо, стане лікарем, можливо, також рятуватиме людські життя, адже він думає щодо цього", - зазначив медик.

Олег Самчук додав, що також у Києві в Інституті серця перебуває 12-річна дівчинка, яка потребує серця. Тож лікар сподівається, що дитині допоможуть і дадуть їй шанс на повноцінне життя.

Перший в Україні маленький пацієнт, якому трансплантували серце, поділився, як себе почуває після складної операції.

"Зараз мені краще. Дихати легко стало, груди не так болять", - каже хлопчик. Максим радіє, що може пити скільки завгодно води, адже до трансплантації раніше на це були обмеження.

"Хочеться просто повернутися живим і здоровим додому. Бабуся дуже сильно переживає", - говорить юний волинянин.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Дихати легко стало», – хлопець з Волині, який став першою дитиною в Україні з пересадженим серцем
22 вересень, 2021, 11:50