Через борги волиняни можуть залишитися без світла і води

Через борги волиняни можуть залишитися без світла і води
Енергетики Волині нарікають на мільйонні борги споживачів за електроенергію: мовляв, така ситуація ставить під загрозу стабільне електропостачання області.

Про це повідомляє дирекція ПАТ «Волиньобленерго».

Особливо складна ситуація, констатують, з розрахунками бюджетної та житлово-комунальної сфер.

Так, ще в минулому році різко погіршився рівень оплати підприємствами водоканалізаційного господарства міст обласного значення. Їхня сумарна заборгованість на 1 січня 2012 року сягнула рекордних 17 мільйонів гривень. З них 10 мільйонів – борг 2011 року.

У «Волиньобленерго» запевняють, що на заваді вчасної оплати стало те, що керівники бюджетних організацій не забезпечили своєчасне подання необхідних матеріалів для закупівлі електроенергії на 2012 рік.

Через запізніле з їхньої вини проведення тендерних процедур вже за два місяці нового року виникла велика недоплата за використану електроенергію з боку лікарень, освітніх та дошкільних закладів.

Вкрай загрозлива ситуація склалася також з оплатою на Нововолинській шахті №10.

Енергетики стверджують, що ще з вересня 2011 року цей споживач припинив розраховуватися за використану електроенергію, тож для енергопостачальника це обертається більш як мільйонним боргом щомісяця.

Сумарно борги лише перерахованих груп споживачів вже за січень 2012 року становлять більше 10 мільйонів гривень, і залишається непогашеним ще з минулого року більш як 20-мільйонний борг водоканалів міст обласного значення та Дирекції по будівництву шахти №10.

Енергетики скаржаться, що у результаті таких недоплат товариство в минулому році недофінансувало 7 мільйонів гривень, вкрай необхідних на модернізацію, оновлення обладнання та зменшення аварійності в мережах. Також суттєво зменшені закупівлі необхідних матеріалів на капітальний ремонт та експлуатаційні роботи.

Це призвело до того, що з кожним днем зростає і борг ПАТ «Волиньобленерго» за куповану у держпідприємства «Енергоринок» електроенергію.

У разі його непогашення всі кошти товариства будуть примусово вилучатися на розрахунки з «Енергоринком», а це неминуче призведе до порушення нормальної роботи товариства.
В такому разі споживачам загрожує перспектива залишитися без електроенергії і, відповідно, без води.

ПАТ «Волиньобленерго» просить у населення, підприємців та керівників підприємств вчасно і в повному обсязі оплачувати належні платежі відповідно до умов договорів (рахунків).

Також керівників бюджетних установ енергетики просять терміново провести належні тендерні процедури та оплатити поточне споживання електроенергії та заборгованість.
До облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування та керівників водопостачальних підприємств енергетики звертаються з проханням знайти джерела для повної оплати використаної електричної енергії.

У протилежному випадку, кажуть у «Волиньобленерго», вони не зможуть забезпечити електропостачання своїх споживачів, підтримувати електричні мережі в безпечному та діючому стані, ліквідовувати аварійні пошкодження.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Через борги волиняни можуть залишитися без світла і води
16 лютий, 2012, 11:08