У чотирьох людей, що збирали гриби на Маневиччині, виявили небезпечну недугу

У чотирьох людей, що збирали гриби на Маневиччині, виявили небезпечну недугу
В області триває активність кліщів, відповідно є висока ймовірність інфікуватись хворобами, поширеними на Волині, особливо тими, що передаються через укуси кліщів. Насамперед у зоні ризику - грибники.

Так, протягом вересня поточного року у колишньому Маневицькому районі зареєстрували чотири нових випадки хвороби Лайма, спричинені укусами кліщів саме під час збору грибів у лісах області, інформує ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Всі хворі зауважили факт укусу кліща, котрого видаляли з тіла самостійно, не звертаючись до лікувальних установ. На 3-5 добу у хворих виникло різних розмірів почервоніння на шкірі, що сприйнято як реакцію на укус кліща. Протягом місяця еритема на шкірі збільшилась і лише тоді хворі звернулись за медичною допомогою. Захворювання на «лаймбореліз» підтвердили лабораторно лише в одному випадку, але факт укус кліща та наявність мігруючої еритеми були підставою для клінічного встановлення діагнозу. Наразі хворі лікуються амбулаторно.

На сьогодні в області зареєстрували 12 випадків хвороби Лайма: у м. Нововолинську та Маневицькому районі (по 4), а ще у Горохівському і Луцькому районах та м. Луцьку. Всі випадки захворювання спричинені укусами кліщів під час відвідуванні лісових масивів області (збору ягід, грибів та відпочинком на природі). У 9 випадках (75%) зараження відбувалось на вже ензоотичних з лаймбореліозу територіях.

За оперативними даними лікувально-профілактичних установ, за медичною допомогою з приводу укусів кліщів щотижня звертається до 50 волинян. А враховуючи, що значна частина громадян знімає кліща з тіла самостійно та взагалі не звертається до медичної установи, ця цифра є значно більшою.

За даними багаторічних спостережень, понад 90% випадків хвороби Лайма спричинені укусом кліщів під час збору ягід та грибів. До 10% випадків захворювання пов’язані з роботами на дачних масивах, відвідуванням міських парків та відпочинком на природі.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У чотирьох людей, що збирали гриби на Маневиччині, виявили небезпечну недугу
27 вересень, 2021, 10:45