На Волині цукровий завод тратить на газ більше, ніж заробляє

На Волині цукровий завод тратить на газ більше, ніж заробляє
Задля економії грошей на теплоенергетику в ПП «Європацукор» хочуть «перейти» на тверде паливо, але не на волинське вугілля.

Найбільший в Іваничівському районі споживач газу ПП «Європацукор» витрачає на блакитне паливо 500-600 тисяч гривень на добу. А в місяць «Європацукор» потребує 4 мільйони кубометрів газу, - пише «Волинська газета».

«Аби здешевити виробництво, а відтак і продукцію, газ маємо замінити на вітчизняне паливо, котре би було дешевшим і надходило безперебійно», – зізнається директор ПП «Європацукор» Ярослав Кауза.

Через газову залежність і низьку ціну цукру підприємство й так уже звітує про збитки.

«Наш завод переробив 250 тисяч тонн цукрового буряку, що звозився не лише з Волині, а й із Рівненщини та Львівщини. Ми виготовили 30 тисяч тонн цукру, а крім того – меляса та жом. Одначе за один лише минулий рік збитків отримали на 20 мільйонів гривень», – не став приховувати директор підприємства.

Аби вийти зі скрутного становища,на підприємстві хочуть поліпшити технологію виробництва цукру, оновити вже наявне обладнання та перейти на тверде паливо.

«Відмовлятися від газу почнемо із жомосушки, яку використовуємо також для сушіння кукурудзи, – продовжив Ярослав Кауза.

Вартість проекту разом із будівельною частиною – 1,5 мільйона гривень. Якщо з його реалізацією вдасться зекономити хоча б 50% того, що мало би сплатитися при використанні газу, на заводі думатимуть про повне переведення виробництва на тверде паливо. І тут уже термін реалізації коливатиметься в межах 5-6 років.

«Як альтернативу газу розглядаємо і торф, і вугілля, і деревинні відходи – все, що горить та може дрібнитися до дисперсної величини. Шкода тільки, що волинське вугілля для цього не підходить, оскільки має велику зольність. Тож, за потреби, будемо звертатися до шахтарів Червонограда, що у Львівській області», – зауважив директор.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ніфігасє!!!600 тис.грн/добу???може,помилка.фахівці,хто шарить в тому,прокоментуйте.
Відповісти
Останні новини
Обшук в офісі FEMEN. ВІДЕО
27 серпень, 2013, 19:15
На Волині цукровий завод тратить на газ більше, ніж заробляє
27 серпень, 2013, 19:03
За хабар судили податківця
27 серпень, 2013, 18:51