Місто-привид Прип'ять. ФОТО

Місто-привид Прип'ять. ФОТО
Прип'ять, ймовірно, одне з найтаємничніших міст України, що приваблює туристів своїм трагічним минулим.

Воно розташоване за три кілометри від Чорнобильської АЕС і протягом багатьох років приваблює як науковців, так і любителів гострих відчуттів і нетривіального пізнавального туризму, - пише ТСН.

І це недарма, адже за версією журналу Forbes територію Чорнобильської АЕС названо найекзотичнішим місцем для туризму на планеті.

Тимчасова евакуація... назавжди

Населення Прип'яті перед аварією на ЧАЕС становило майже 50 тисяч жителів. Але 27 квітня, наступного дня після катастрофи на ЧАЕС, з проведенням "тимчасової евакуації" життя міста вимушено зупинилося.

Справді, місто являє собою похмуру картину - порожні багатоповерхівки, дитячі садки та школи, лікарні, стадіони, магазини, парк з атракціонами, кінотеатр та будинок культури. Важко уявити, що на вулицях цього колись успішного міста, що динамічно розвивалося, ходили натовпи щасливих людей, а у дворах і парках звучав дитячий сміх.

Зараз в Прип'ять в основному їздять туристи, також у кожну річницю аварії на ЧАЕС вшанувати пам'ять загиблих приїжджають учасники ліквідації наслідків аварії і колишні місцеві жителі.

Туристів, що відвідали Прип'ять, в першу чергу вражає порожнеча покинутого міста. Адже люди покидали свої будинки, залишаючи всі свої речі вдома. І хоча давним-давно всі цінності розікрали мародери, у багатьох квартирах ще можна побачити і відчути те, як і чим жили їхні мешканці.

З відгуків людей, які побували у Прип'яті та в зоні відчуження ЧАЕС, стає зрозуміло, що екскурсії в цю місцевість справляють сильне враження на всіх.

"Поїздка залишила незабутнє враження на все життя, ми поринули в минуле, в історію, побувавши поряд з реактором, в місті Прип'ять відчували практично на собі ті страждання і біль, які перенесли жителі в результаті цієї страшної аварії", - пише турист, який відвідав Прип'ять, на одному з сайтів, що спеціалізується на організації екскурсій в "мертве місто".

"Найсильніше враження залишили місто Прип'ять і саркофаг. Місто - пам'ятник трагедії, символ примарної присутності людини і її "могутності", слід життя і боротьби за нього", - пише ще один турист.

Прип'ять: S.T.A.L.K.E.R. і Міцний горішок

Прип'ять дуже часто згадується в кінематографі і в комп'ютерних іграх. Ось найбільш відомі приклади.

Прип'ять - місце дії популярної гри S.T.A.L.K.E.R., шутера від першої особи, в якому головному героєві доводиться полювати за артефактами, боротися з породженими радіацією аномаліями і монстрами.

Дія фільму жахів "Заборонена зона" (2012 рік, США) відбувається в Прип'яті. Слоган фільму: "Десять років тому уряд дозволив екскурсії в "Мертве місто". Вони стверджували, що це безпечно, вони помилялися".

У фільмі "Трансформери 3: Темна сторона Місяця" початок фільму відбувається в районі Прип'яті.

Прип'ять - місце дії двох місій з гри "Call of Duty 4: Modern Warfare".

Розв'язка фільму "Міцний горішок: Хороший день, щоб померти", відбувається в Прип'яті. Брюсу Віллісу у фільмі доводиться воювати з атомним спекулянтом, який приховав в Прип'яті величезні запаси збройового урану.

Як дістатися?


Прип'ять знаходиться на півночі Київської області, недалеко від кордону з Білоруссю. Найдоступніший спосіб потрапити у Прип'ять - це купити екскурсійний тур, який обійдеться приблизно в 1,5-2 тисячі гривень. Зона відчуження відкрита для відвідувачів, але для цього потрібно отримати спеціальний пропуск і мати при собі паспорт.

До речі, в турфірмах заспокоюють туристів, які бояться радіоактивного опромінення у зоні відчуження, що рівень опромінення при медичній рентгенографії в десятки разів перевищує рівень опромінення, який можна отримати під час екскурсії.

Але в будь-якому випадку перед поїздкою всі туристи підписують документ, яким беруть на себе відповідальність за можливі ризики під час або після поїздки в Прип'ять. Їхати на екскурсію потрібно тільки в закритому щільному одязі, в жодному разі не одягати шорти і футболки.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вважаю, якщо журналіст береться писати на певну тему, то він повинен сам зібрати автентичний матеріал, а не використовувати той, який був вже кимось зібраний
це і є професіоналізм

це я про фотографії, які слід не шукати в Інтернеті, а робити самому, намагаючись знайти шось, шо, можливо, ще не було побачене іншими
Відповісти