Музей Стравінського на Волині: хто опікується маєтком. ВІДЕО

Музей Стравінського на Волині: хто опікується маєтком. ВІДЕО
Музей-садиба Ігоря Стравінського розташована в Устилузі. Нині – це пам’ятка історії національного значення, де розташований музей та місцева музична школа. В рік музей відвідує в середньому три-чотири тисячі туристів.

Про це Суспільному розповів директор Володимир Терещук.

Маєток в Устилузі Ігор Стравінський збудував за власним проєктом. На другому поверсі мав творчу майстерню.Тут він жив з сім'єю щоліта з 1907-го до 1914-го року. Дворянська сім’я мала можливість осінь зиму проводити на курортах Швейцарії, а літо в Устилузі. Тут композитор написав 17 своїх творів, - каже директор музею Володимир Терещук.

У 80-х роках минулого століття садиба Стравінських була у занедбаному стані. Тут був гуртожиток, в якому проживали дві сотні робітників, трактористів, - каже Володимир Терещук. Почали лобіювати питання про повернення маєтку історичної цінності.

Через 30 років, у 2012-му за дорученням Кабміну почали реставрацію приміщення. За рік відновлену садибу відкрили для відвідувачів.

На першому поверсі нині облаштували музей присвячений композитору Ігорю Стравінському. Тут зберігають меблі початку 19-го століття, коли жив Стравінський, фортепіано, фотографії музиканта і членів його сім’ї. На стінах портрети Стравінського видатних художників і автопортрет.

Нині на другому поверсі маєтку Ігоря Стравінського, де він створював нові музичні твори, розташована Устилузька школа мистецтв. Тут навчається понад 100 дітей із трьох сусідніх громад у класах бандури, фортепіано, сольного співу та духових інструментів.

Володимир Терещук розповідає, музей приваблює не лише туристів, а й митців. Каже, приїжджають із подарунками. З його слів, найціннішим із них є повне факсимільне видання рукопису Ігоря Стравінського "Весна Священна" британського видавництва.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Музей Стравінського на Волині: хто опікується маєтком. ВІДЕО
03 жовтень, 2021, 18:30