Письменниця відмовилася від президентської премії

Письменниця відмовилася від президентської премії
Письменниця Леся Воронина й художниця Катерина Штанко відмовляються від книжкової президентської премії «Українська книжка року».

Про це пише Gazeta.ua.

Всього на премію номінувалося три видання, серед яких – у номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» – книга «Сни Ганса Християна» у переказі Лесі Ворониної з ілюстраціями Катерини Штанко («Грані-Т»).

Цей подарунковий фоліант має вже чимало відзнак. Але річ не в тім, наголошує Леся Воронина, яка 26 травня не прийде на вручення премії.

«Я зателефонувала до Катерини Штанко і спитала, як вона ставиться до цієї премії. У неї була така ж реакція, як і в мене. Тобто щойно ми прочитали повідомлення про присудження нам премії, відразу зробили заяву, яка була оприлюднена в інтернеті.

Від нинішньої влади премію прийняти не можемо. Якби прийняли, то це означало б, що ми поділяємо їхню політику, те, що вони роблять у гуманітарній сфері, миримося з тою вакханалією, яку вони затіяли з музеями. Тепер ми збираємося зробити офіційну заяву», – пояснює Леся Воронина.

Тим часом «Грані–Т» премію Президента ігнорувати не збирається.

«Нас тішить той факт, що переможцем стала книга авторів, яких обожнюють сучасні дітлахи», – йдеться у прес-повідомленні видавництва.

Автори двох інших відзначених книг поки жодних заяв не робили. У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» – видання 2010 року «Опішнянська мальована миска другої половини ХІХ – початку ХХ століття» (видавничий проект «Шедеври українського гончарства»), автор-упорядник Олесь Пошивайло, художник Юрко Пошивайло.

У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» – видання також 2010 року «Грюнвальдська битва – битва народів»; автори: Альфредас Бумблаускас (Литва), Ігор Марзалюк (Білорусь), Борис Черкас (Україна).

Нагадаємо, 2011 року від Шевченківської премії відмовився Василь Шкляр, від «Книжки року» відмовилися брати Капранови, а Ганна Герман відмовилася від участі в «Книзі року Бі-Бі-Сі».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а якого розміру премія?
Відповісти
Останні новини
Письменниця відмовилася від президентської премії
16 лютий, 2012, 12:49