Безвіз до Польщі для вакцинованих: як це працює. ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Безвіз до Польщі для вакцинованих: як це працює. ВЛАСНИЙ ДОСВІД
Станом на початок жовтня 2021 року в Європі практично не залишилося країн, що не приймають вакцинованих мандрівників з України. Рада Євросоюзу ще в середині липня рекомендувала скасувати ковідні обмеження для громадян України, утім кожна країна приймала рішення самостійно.

Однією з останніх дозвіл на безвізовий туризм для українців «з уколом» дала Польща. Ця країна відкрила свої кордони для вакцинованих туристів з України лише 9 вересня.

Про те, що потрібно зробити туристу, аби перетнути українсько-польський кордон з туристичною метою та не відбувати самоізоляцію, розповіла головна редакторка Інформаційного агентства ВолиньPost Іванна Рудишин, яка днями подорожувала до Польщі через пункт пропуску «Устилуг – Зосин».

За її словами, для перетину кордону із Польщею необхідно мати біометричний закордонний паспорт, роздрукований сертифікат міжнародного зразка, який підтверджує повний курс вакцинації від коронавірусу, а також поліс медичного страхування. Сертифікат про вакцинацію люди, які її зробили, можуть отримати у сімейного лікаря. Окрім того, необхідно завантажити сертифікат у додаток «Дія». Саме із цього додатку прикордонники скануватимуть QR-код, який дасть змогу побачити інформацію про щеплення у базі даних.

До слова, зауважує Іванна Рудишин, ні українські, ні польські прикордонники не перевіряли паперовий зразок сертифікату про вакцинацію, лише сканували електронний.

На кордоні, каже Іванна Рудишин, здивувала абсолютна відсутність черги.

«Черги з автомобілів не було ні дорогою до Польщі, ні дорогою додому. Одразу після прибуття на пункт пропуску була можливість пройти паспортний контроль та проїхати до іншої країни за декілька хвилин. Але і туди, і назад, ми їхали у будні дні. Хоча на кордоні зауважують, що і у вихідні ситуація особливо не відрізняється», – розповідає Іванна Рудишин.

Як зазначила у коментарі Інформаційному агентству ВолиньPost речниця 6-го прикордонного Волинського загону Маргарита Вершиніна, пасажиропотік на пункті пропуску «Устилуг – Зосин» на українсько-польському кордоні не збільшився від 9 вересня, коли Польща змінила правила в’їзду для вакцинованих українців. За добу кордон через цей пункт пропуску в обох напрямках перетинають приблизно 500 автомобілів та від 1000 до 1500 людей – як українців, так і іноземців.

Аби пройти перевірку на кордоні без проблем, як і раніше варто відповісти на запитання про мету поїздки, місце, куди прямуєте, а також підтвердити наявність коштів для перебування за кордоном.

Редакторка зауважує, що в'їзд дозволили тільки тим, хто вакцинований визнаними в ЄС препаратами – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. Більше того, від завершення повного курсу вакцинації до поїздки має минути щонайменше 14 днів.

Якщо ж мандрівник завершив курс вакцинації китайським препаратом Sinovac або ж має тільки ПЛР-тест, то після в’їзду до Польщі таки доведеться відбувати 10-денну самоізоляцію.

Щодо самого перебування у польських міста Іванна Рудишин зауважує, що ні електронний, ні паперовий формат ковід-сертифікату їй жодного разу не стали у нагоді. Про їхню наявність не запитували при вході у кафе, готель, торговельний центр чи будь-які туристичні локації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дискримінація заборонена. Дискримінація узаконена. Та виберіть нарешті щось одне.
Відповісти