За підробку ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів на Волині відкрили понад 50 кримінальних проваджень

За підробку ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів на Волині відкрили понад 50 кримінальних проваджень
Упродовж 2021 року поліція Волині розслідувала 53 кримінальні провадження про 189 кримінальних правопорушень, пов’язаних із підробкою результатів ПЛР-тестів, довідок про щеплення від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів.

У більшості з них особам повідомили про підозру, а обвинувальні акти скерували до суду, розповів начальник поліції Волині Юрій Крошко на місцевому телеканалі, повідомляє сектор комунікації поліції.

37 кримінальних проваджень на 58 епізодів – пов’язані з підробкою міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів. У 24 кримінальних провадженнях на 44 епізоди особам повідомили про підозру та обвинувальні акти скероували до суду.

В інших кримінальних провадженнях досудове розслідування триває.

Крім того, розслідували 16 кримінальних проваджень на 131 епізод, пов’язаних із підробкою результатів ПЛР-тестів. Тут у 14 кримінальних провадженнях на 129 епізодів особам повідомили про підозру та обвинувальні акти скерували до суду.

У 2 кримінальних провадженнях досудове розслідування триває.

Усього про підозру повідомили 38 особам та обвинувальні акти скеровано до суду (27 з них є жителями Волинської області).

Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за підроблення документів, зокрема результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів. При цьому під кримінальну відповідальність підпадають як дії людини, яка виготовляє та продає підроблені документи, так і тієї особи, яка їх потім використовує.

Зараз відповідальність за підроблення чи використання підроблених сертифікатів передбачена статтею 358 Кримінального кодексу України залежно від дій винної особи:

ч. 1 – підроблення – караються штрафом до 17 тис грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років;

ч. 2 – складання чи видача працівником юридичної особи завідомо підроблених офіційних документів – караються штрафом до 3 400 грн або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років;

ч. 3 – дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, – караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк;

ч. 4 – використання завідомо підробленого документа – карається штрафом до 850 грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все на світі можна
Підробляти, сину
Підроблять не можна
довівідки ковіду
Відповісти
Останні новини
За підробку ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів на Волині відкрили понад 50 кримінальних проваджень
07 жовтень, 2021, 11:59