У Луцьку почали «війну» з водіями маршруток, які не хочуть возити пільговиків

У Луцьку почали «війну» з водіями маршруток, які не хочуть возити пільговиків
За дві години у луцьких маршрутках шість разів відмовили в пільговому перевезенні «дітям війни» - такі результати спеціального рейду, організованого громадськими активістами на підтримку захисту прав пільгових категорій громадян.

Про деталі такої «операції» у громадському транспорті Луцька, яка відбулася 17 серпня, розповів депутат Луцької міськради Андрій Осіпов.

У ПОЛОВИНІ ЛУЦЬКИХ МАРШРУТОК ВІДМОВЛЯЮТЬ У ПІЛЬГАХ

За його словами, до участі в експерименті залучили дві групи людей, до складу кожної з яких увійшли один адвокат, двоє «дітей війни» та один волонтер. Так, серед юристів були Андрій Осіпов та Олександр Лавренчук.

Як зазначив Осіпов, ці групи дві години їздили в пасажирських автобусах Луцька, аби визначити, чи будуть вимагати плату за проїзд у «дітей війни».

«Було складено 6 актів про відмову в перевезенні пасажирським транспортом і порушення норм закону, які регламентують пільгове перевезення», - зауважив депутат.

Так, їх засвідчили своїми підписами й свідки цих фактів.

Зі слів Осіпова, серед порушників - водії різних перевізників. «До порушень долучилися і ЛПЕ, і Луцьке бюро подорожей та екскурсій, ТзОВ «Санрайз», Луцьке АТП-10701», - додав він.

Так, в автобусі з кондуктором, який, зі слів Осіпова, був маршруткою ЛПЕ, працівниця відмовила в пільговому перевезенні.

«Вона сказала: ні, в мене є перелік людей, яких я зобов’язана возити і все. І діти війни до того переліку не належать», - вів далі депутат.

ІЗ ПОРУШНИКАМИ РОЗБИРАТИМУТЬСЯ ІНСПЕКТОРИ

Складені акти, як розповів Осіпов, передали для розгляду в Державну інспекцію з безпеки на наземному транспорті.
«Саме вона уповноважена розглядати такі адміністративні проступки», - пояснив депутат.

Окрім того, Осіпов зазначив, що були й водії, які дозволяли проїзд за посвідченнями «дітей війни» у маршрутках. Мовляв, було лише приблизно 50% відмов.

Так, згідно з рішенням «регламентної» комісії міськради, трьох водіїв, які не відмовили у пільговому перевезенні, хочуть відзначити подяками міського голови.

«За моїм висновком, велике значення має просто сама особистість водія і кондуктора. Тобто, люди, які бачать літню людину, в якої є посвідчення, в неї язик не повертається відмовляти в перевезенні чи виганяти», - висловився обранець громади.

У МАРШРУТКАХ ХОЧУТЬ ПРИПИНИТИ ПОШИРЕННЯ «БРЕХЛИВОЇ» ІНФОРМАЦІЇ

Андрій Осіпов зазначив, що має намір боротися із поширенням неправдивої інформації в маршрутних таксі щодо переліку пільгових категорій громадян, яким будуть надавати пільги на перевезення.

«Перелік визначений законом, а вони вивішують перелік, який визначав виконком. Але виконком не визначив, що це – виключний перелік. Виконком написав, що ці категорії громадян, а там їх 10, вони будуть перевозити бездотаційно, не маючи права на відшкодування з державного бюджету. А інших вони зобов’язані возити», - переконаний депутат.

Утім, Андрій Осіпов зазначає, що є ще один аспект проблеми. Мовляв, під час обговорення питання з працівниками Держінспекції з безпеки на наземному транспорті з’ясувалося, що у луцьких перевізників можуть бути підстави, аби відмовляти у пільговому перевезенні громадян.

«Такою підставою вважається відсутність розробленого механізму відшкодування грошей перевізникам у Луцьку. При цьому вони звертають увагу, що в Луцькому, Ківерцівському, інших районах такі механізми розроблені. Тому може виявитися так, що Луцька міська рада сама винна у тому, що порушується законодавство», - пояснив Осіпов.

Проте, депутат зазначає, що цей висновок лише попередній.
«Якщо це з’ясується, то можливий позов від громадської організації дітей війни до Луцької міської ради за злочинну бездіяльність», - додав Андрій Осіпов.

Так, обранець громади планує зібрати всіх перевізників і спробувати пояснити, що можна зробити у такій ситуації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Всі пільговики повинні їздити безкоштовно. А оплачувати різницю за рахунок власників фірм. Не велика втрата для бізнесу!
Відповісти
Та нехай їздять безкоштовно але не в час пік. Переважна більшість їх - сидять вдома і не працюють. А якщо пільговику треба в час пік на роботу їхати то нехай платить. Чим він краще нас?
Відповісти
Скажеш це собі, коли станеш інвалідом.
Відповісти
У Луцьку найнижча ціна на проїзд у маршрутних таксі.
Ф цей рух "дітей" створить те, що лучани будуть платити за проїзд 5-7 гривень.
Відповісти
Всі пільговики повинні їздити безкоштовно. А оплачувати різницю за рахунок власників фірм. Не велика втрата для бізнесу!
Відповісти
Всі пільговики повинні їздити безкоштовно. А оплачувати різницю за рахунок власників фірм. Не велика втрата для бізнесу!
Відповісти
Та підписуйся вже під коментами просто смішно.
Відповісти
Я вже навіть не знаю що говорити. Діти з багатодітних сімей мають право на безоплптний проїзд, чи ні? У посвідченні написано, що мають, а перевізники кажуть що ні. Хто знає підкажіть де правда?
Відповісти
Останні новини
«Art Jazz Cooperation-2013». ВІДЕО
29 серпень, 2013, 11:07
У Луцьку почали «війну» з водіями маршруток, які не хочуть возити пільговиків
29 серпень, 2013, 11:05