Показали, як виробляють цукор на заводі на Волині. ВІДЕО

Показали, як виробляють цукор на заводі на Волині. ВІДЕО
Додати цукру у чай чи каву – звична справа для кожного. Роблячи це, ми рідко задумуємося про те, як же цей цукор з’являється. Журналісти 12 каналу покажуть шлях від зібраних на полі буряків до білого цукру в звичній для нас упаковці.

Перша інстанція, яку проходять буряки з поля – миття. Після – транспортерами відправляється в бункер для різки.

“Наше завдання: максимально очистити буряк від бур’яну, трави і землі, щоб був чистий буряк. З нього одержати потім сік”, – каже директорка з виробництва Гнідавського цукрового заводу Людмила Стемковська.

Людмила Стемковська все життя присвятила переробці буряків у цукор. Вона і показує кожен з етапів виробництва. Після миття і нарізання з бурякової стружки відбирають солодкий сік. Це відбувається за допомогою двох шнеків і спеціально підготовленої води з температурою 65 градусів. Вони рухаються на зустріч один одному.
Процес проникнення цукру у воду називається дифузією. А бурякова стружка, з якої відбирають цукор, – це жом. До слова, з тонни буряків – 20% жому.

Наступна станція – сатурації. Тут сік, який добули з буряків і отримали на завдяки дифузії, – очищується. Це роблять з допомогою вапнякового молока.

Отриманий газ і суміш соку з вапном вступають у реакцію. В результаті утворюється осад, який фільтрують. Тут же з соку забирають нецукри, тобто все зайве. Якщо цього не зробити – цукор просто не звариться.

Очищений сік потрапляє у бочки. Тут до потрібної густини вариться сироп.

На першому етапі варіння вже можна спробувати згущений сироп. Це ще не цукор, але близько.

У вакуумних апаратах відбувається розрідження температура кипіння 72-75 градусів. Це для того, аби сахароза не карамелізувалася.

І таке згущення відбувається в кілька етапів. На кожному відсоток цукру росте. Щоби досягти такого результату – варіння триває 10 годин.

На центрифузі востаннє відділяється сироп. Вода його промиває і лишається сам цукор. Отриманий білий цукор відправляється на сортування і фасування.

Усі ці тонни цукру скоро поїдуть до замовників. Щоб виконати усі замовлення, каже директор Василь Муха, потрібно встигати скрізь і всюди.

Основна задача, наголошують, на цукровому заводі – дати клієнтам вибір. Тому, працюють над фасуванням не тільки цукру у 50-кілограмові і кілограмові мішки. А виготовляють ще цукор в кубику та стіках. Виробляють природній та коричневий цукор.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.