Луцьк – місто з численними старовинними архітектурними пам'ятками*

Луцьк – місто з численними старовинними архітектурними пам'ятками*
Розташований на заході України Луцьк є адміністративним центром Волинської області. Це дуже стародавнє місто, відоме ще з часів Волинського князівства. Вперше він згадується в 1085 році. Як з'явилася назва Луцьк, точної відповіді немає. Швидше за все місто назвали через його розташування між вигином річок Глушець і Стир, яке в давнину називалося «лука», але є й інші версії появи цієї назви.

Довгий час після свого заснування Луцьк був у центрі міжусобних воєн руських князів, але продовжував при цьому розвиватися і в 14-му столітті став великим торговим центром. У 1492 році йому було надано Магдебурзьке право. До Російської імперії Луцьк увійшов у 1795 році при розділі Речі Посполитої. Місто почало бурхливо розвиватися, чому сприяла залізна дорога, яка в 1928 році зв'язала його зі Львовом. Але сама станція Луцьк з'явилася ще в 1890 році.

Сьогодні Луцьк – цікавий туристичний центр України. Туристів притягує сюди безліч старовинних пам'яток. Для подорожі багато з них вибирають поїзд. З Києва сюди можна дістатися фірмовим "Світязем". У розклад включений тільки цей поїзд далекого прямування, що курсує щодня - https://poizdato.net/rozklad-po-stantsii/lutsk/. Решта поїздів ходять тільки по непарних або строго визначених числах. Всі з них відправляються не з Луцька. Так, не існує прямого поїзда Луцьк – Ковель, дістатися до цієї станції призначення можна поїздом Київ – Ковель, який робить у Луцьку півгодинну зупинку.

Туристи, які прибули до Луцька, зазвичай починають огляд міста з Луцького замку, головної міської пам'ятки. Він був побудований в період Великого князівства Литовського. Дерев'яні споруди датуються 1075 роком, а кам'яні з'явилися 2 століття по тому. Спочатку існували Верхній і Нижній замок, але зберігся до теперішнього часу тільки Верхній, причому в первозданному вигляді. Комплекс, доступний для огляду, складається з 3-х веж, Будівлі суду, підземелля собору і ще декількох будівель.

Ще одна цікава старовинна пам'ятка – вежа Чарторийських, що залишилася від укріплень Окольного замку (XIV – XV ст.). Вона посилювала оборону Верхнього замку. Ця цегляна вежа має 3 яруси.

А найкрасивішим і найбільш цінним архітектурним пам'ятником Луцька по праву вважається Петропавлівський костел, зведений в 17-му столітті ченцями-єзуїтами. Крім свого основного, релігійного призначення, він був і частиною оборонної міської системи. Ця споруда зберігає таємниці, і вони приваблюють сюди багатьох туристів, які прагнуть доторкнуться до багатовікової історії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.