Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст)

Сесія Луцької міської ради. Он-лайн-трансляція (текст)
У четвер, 29 серпня, розпочала роботу 44 сесія Луцької міської ради.

ВолиньPost пропонує текстову трансляцію з зали засідань. Стежте за цим повідомленням: текст оновлюватиметься постійно.

10:00 Депутат Андрій Осіпов роздає у залі інформаційний бюлетень "Сила людей".

10:02 В сесійній залі поки що немає кворуму. Біля голови ТВК Марії Парфенюк ще не на депутатському місці сидить новообраний депутат Ігор Поліщук.

10:12 Секретар Луцької міської ради просить надати слово Віталію Кварцяному.

10:14 Кварцяний привітав мера з 55-річчям, яке той святкував 24 серпня. Подарував футболку з номером 55, м'яч з автографами всіх гравців команди ФК Волинь, кепку та книгу про футбол. Сказав, що м'яч, аби мер зранку зарядку робив.

10:17 Сесія повноважна. Прозвучав гімн. 35 депутатів зареєстровано.

10:18 Марія Парфенюк зачитує рішення Луцької міської виборчої комісії про вибори 18 серпня

10:19 Головний юристконсульт благодійного фонду Ігоря Палиці "Новий Луцьк" Ігор Поліщук отримав значок і зайняв своє місце у залі. Він сидить поруч з депутатом Олександром Плісецьким.

10:20 Депутат Сергій Григоренко: Шиба увійшов до фракції Батьківщини.

10:26 Депутати почали узгоджувати порядок денний

10:27 До слова, депутат Віталій Кварцяний прийшов на сесію у вишиванці. Чорна сорочка вишита червоними нитками.

10:31 Депутат Богдан Шиба попросив зняти на доопрацювати питання про неприпустимість проявів політичної дискримінації.

10:34 Депутат Андрій Осіпов просить включити до порядку денного прохання про реєстрацію квартального комітету «Малоомелянівський».

10:37 За вікнами міської ради пікетувальники кричать: «Ганьба». Вигуки дуже добре чути в сесійній залі. Скандують підприємці з Центрального ринку, які пікетують раду. Внизу - близько 20-30 людей.

10:39 Депутат Антон Сосновський пропонує перед земельними питаннями розглянути питання про припинення договорів оренди землі ПФ «Скорпіон-сервіс». Саме це питання привело до стін ради мітингувальників. Депутати не погодилися розглянути проекти раніше. Знову чути крики «Ганьба» з-за вікон.

10:43 Роман Бондарук просить ще раз міську раду включити питання про надання дозволу про створення квартального комітету для жителів Малоомелянівського масиву. Рішення знову не прийняте.

10:46 Депутат Андрій Осіпов говорить, не включення питання про створення комітету – незаконне. І просить ще раз включити питання. Рішення прийняте.

10:50 Голосують пропозицію Тетяни Дементьєвої про включення до порядку денного питання про удосконалення питання регулювання чисельності безпритульних тварин. Це питання вже виключили з порядку і знову хочуть включити. Пропозицію не підтримали.

10:51 У залі перед сесійною підприємці кричать "Нас не чують. Дайте людям працювати!"

10:53 Підприємці кричать: Ми вас обирали. Працюйте на народ!

10:53 "Демократія - це не безпорядок. Є порядок і є повага. Криком ніколи нічого не вирішувалося", - мер.

10:54 Муніципалів попросили звільнити від людей фойє.

10:54 Закрити повністю двері заважають кабелі телеканалу Аверс.

10:55 Здається, що у сесійній залі не розуміють цілком, хто мітингує: люди з Малоомелянівського масиву чи підприємці з Центрального ринку.

11:00 В фойє - близько 30-40 людей. Серед них - близько 10 працівників МВС та муніципальної міліції. Вгомонити підприємців намагається заступник міського голови Тарас Яковлев. Йому це не дуже вдається. Частина підприємців дискутує з заступником мера. Частина - дивиться в монітор, де відбувається трансляція. Підприємці кажуть, що прийдуть "всім базаром"



11:04 Депутат Сергій Сівак зачитав заяву "Свободи" щодо блокування Росією товарів з України.

11:07 Мітингувальники почали розходитися з фойє.

11:08 Депутат Петро Савчук зачитує запит на прохання жителів вулиці Дорошенка. Будинків цих людей систематично страждають через підтоплення у зливу.

11:14 Депутат Олена Голєва у запиті вказує, що підприємці у Центральному парку культури та відпочинку біля дитячого містечка активно рекламують пиво «Львівське». Адже саме символіка пива розміщена на тентах літнього кафе. Зі слів депутата, внаслідок цього діти часто бачать нетверезих громадян, чують лайку. Голєва просить притягнути власників кафе до відповідальності і демонтувати рекламу алкоголю. Мова йде про літнє кафе підприємця Дмитра Власюка.

11:20 Депутат Сергій Григоренко просить вивчити питання про передачу гуртожитку на вулиці Привокзальна, 13а у міську комунальну власність. Пояснює, що це ініціатива самих мешканців. Жителі вважають, що проживають в неналежних умовах.

11:29 Запит депутата Богдана Шиби про ресторанний заклад "Тандир-хаус" на вулиці Рівненській не підтримали. Не вистачило одного голосу.

"Навіть не уявляю собі, якими санітарними чи протипожежними правилами і нормами допускається така військово-польова кухня"

11:35 Депутат Наталія Бунда просить відновити систему дезінфекції води у двадцятій школі в районі ДПЗ.

11:43 Депутат Андрій Осіпов зазначив, що протягом червня, липня та серпня працівникам Луцького підприємства електротранспорту не виплачується зарплата. Міський голова повідомив, що за фактом вже порушена кримінальна справа прокуратурою. Запит про розгляд цього питання міська рада не підтримала.


11:51 Депутати закінчили з запитами.

11:52 Депутат Андрій Осіпов просить повернутися до розгляду питання про розгляд питання Центральний ринок перед земельними питаннями. Каже, що це була умова людей припинення скандування.

Рішення не прийнято

Мітинг може знову початися.

11:57 У фойє принесли чай, каву та канапки. Незабаром перерва.

12:04 Міський голова оголосив перерву на 1 годину 15 хвилин.

12:08. У фойє перед сесійною залою ради кричать «Ганьба» бютівцям.


12:19 Пікетувальники спустилися на сходи перед міською радою.

12:48 Інженери з "Аверсу" перенесли обладнання до сесійної зали. Тепер відгородити депутатський корпус від мітингувальників нічого не заважатиме. Двері надійно зачиняються.

13:14 До зали повернулися луцький міський голова Микола Романюк та частина депутатського корпусу.

13:19 Сесія продовжила свою роботу після перерви. Розглядають земельні питання.

13:21 На вулиці Львівській, 71 православні християни хочуть будувати храм. Члени постійної комісії не повним складом підтримали. Сесія – теж.

13:22 Депутат Петро Савчук просить перереєструватися депутатів, а секретаріат передзвонити депутатам. Табло показало, що у залі 30 людей. Втім, деякі картки є, а депутатів немає.

13:25 Після того, як картки відсутніх депутатів вийняли, то у залі зареєстровано 28 депутатів.

13:36 Іван Смоленг просить повторно проголосувати за землю для церкви. Каже, що це не бар, це нормально і морально. Втім, депутати знову не підтримали рішення про надання релігійній громаді Волинської ікони Божої матері Волинської єпархії УПЦ Луцька земельної ділянки у постійне користування для будівництва та обслуговування храму. Депутат Богдан Шиба просить не ставити питання на третє повторне голосування. Каже, що у залі мінімальна більшість і можливість "третього голосування" можна просто спалити.

13:29 Депутати вирішили голосувати пакетом за питання під номерами 19-29, 31-35, 37-46. Усі вони стосуються питання про надання громадянам дозволів на розроблення технічної документації для встановлення меж земельної ділянки в натурі.

13:38 Як би висловився Богдан Шиба, «церковне питання» спалили. Депутат Андрій Осіпов поставив його на останнє повторне голосування і в депутатів не знайшлося потрібної кількості голосів.

13:57 Сесія не захотіла надавати підприємцю Янчик погодження для обслуговування торгових кіосків на проспекті Соборності, 22в та вулиці Рівненській, 2в.

14:00 Депутати не погодили поновлення договору оренди землі для компанії «Буд-Трейд» на проспекті Волі, 44 для будівництва багатоповерхового житлового будинку з торгово-офісними приміщеннями.

14:12 Голосують питання 96-102 разом. Питання про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою. За - 32.

14:47 Почався розгляд питання про припинення 107-112 питання. Питання стосуються Центрального ринку. ПФ "Скорпіон-Сервіс" хочуть зупинити договір оренди. Люди, які зібралися сьогодні під мерією, - проти.

14:22 Виступає представник ПФ "Скорпіон-сервіс" Ігор Дильов. Каже, що, на погляд підприємців, такі питання не можуть вирішуватися без думки підприємців, які працюють на «старому ринку». Пропонує зняти питання з розгляду і до 2014 року подовжити договір. Якщо територію треба облагородити – орендарі готові йти назустріч.

14:23 Дильов: Люди з Центрального ринку налякані.

14:18 Представник ПФ «Скорпіон-сервіс» пан Мохнюк каже, що якщо раніше був конфлікт між ПФ "Скорпіон-сервіс" та частиною підприємців, то нині співпраця є.

«Я був вражений, коли побачив проект рішення комісії», - каже Мохнюк.

14:25 Мохнюк: у підприємців не буде правових підстав працювати на ринку.

14:26 Думка міського голови: На цих торгових місцях і бляшанках люди працюють не тому, що "жирують", а тому що утримують сім’ю. На жаль, так склалося, що там працюють і люди з вищою освітою. Біля Замкової площі такого «шанхаю» не має бути. За рік треба знайти місце для людей, де вони будуть здійснювати підприємницьку діяльність. Ці проекти рішення йдуть на шкоду підприємцям. ПФ «Скорпіон-сервіс» платить в рік 109,8 тисячі гривень оренди. Якщо приймаємо таке рішення, то цих грошей вже не маємо до кінця року. За два місяці напрацюємо конкретні пропозиції і скажемо їх людям.

14:32 Депутат Юрій Вега каже, що робочі місця не зникають. А просто пропадає чийсь інтерес, тобто, фірми-посередника. Пропонує кожному підприємцю оформити договори на оренду.

14:34 Депутат Володимир Никитюк: 2014 – це рік до виборів. Це нереально в 2014 щось міняти. Не треба вводити всіх в блуд. Є тут Богдан Шиба, який також у свій час, коли приходило 10%, які там працюють, а 90% - які не працюють, почав говорити про створення комісії. Нічого не допоможе.
Робочі місця залишаться у всіх. Тимчасові споруди функціонують успішно.

14:37 У фойє кричать: Никитюк - брехло!

14:39 Ставлять пакетом на голосування питання про оренду землі для ПФ «Скоріпон-сервіс».

14:40 Рішення не прийняте. Оплески у фойє.

14:45 Депутат Юрій Вега попросив поставити питання про припинення договору оренди землі ПФ «Скорпіон-сервіс» для обслуговування денної стоянки автомобілів на вулиці Глушець на повторне голосування. Рішення не прийняте.

14:55 Депутати дали дозвіл на встановлення біля кінотеатру «Промінь» будівельного майданчика для виконання робіт з реконструкції.

14:58 Депутату Ткачуку Євгену надали в оренду земельну ділянку для обслуговування житлового будинку, господарських споруд і будівель на вулиці Боженка, 494.

14:59 Сину депутата Євгена Ткачука, а також бізнес-партнеру підприємцю Линнику дали в оренду земельну ділянку комерційного призначення на проспекті Президента Грушевського, 22в.

15:12 Начальник управління економіки Любов Ковпак не має оперативної інформації про втрати експортерів Луцька через погіршення стосунків з Російською Федерацією.
Шкода, каже секретар Григорій Пустовіт.

15:16 Оголосили на 15 хвилин перерву. Деякі депутати побоюються, що кворум не збереться.

Змилуйтеся, не розходьтесь! - просять у секретаріаті.

Попереду - питання про створення квартального комітету «Малоомелянівський».

15:36 Перереєстрація показала явку 27 депутатів.

15:37 Осіпов: Для функціонування квартального комітету є сім членів ініціативної групи. Є 570 підписів жителів масиву про бажання створити комітет.

15:57 Представник ініціативної групи Григорій Панасюк: комітет потрібен, аби не було того, що було у фойє сьогодні зранку. Ми хочемо, аби ми могли представляти інтереси громади у певних органах.

15:58 Панасюк: основні проблеми району - це каналізація, водовідведення.

16:01 Осіпов: законних підстав відмовити у створенні комітету немає

16:02 Депутати навіть за основу не ухвалили рішення про створення комітету

16:20 Начальник управління фінансів та бюджету міськради Лілія Єлова звітує про виконання міського бюджету. Секретар Луцькради Григорій Пустовіт каже, що загалом держава боргує місту 14 мільйонів гривень. Серед цих боргів - відшкодування пільг та субсидій.

16:38 Депутати почали обговорювати проект рішення «Про порядок імпічменту Президента України». Сергій Григоренко каже, що мова не йде про конкретні імена, а про процедуру, аби існувала система стримування і противаг.

16:42 Депутат Сергій Григоренко каже, що на його колег-депутатів тиснуть зі сторони влади і правоохоронних органів.

16:47 "Свободівці" запевняють, що підтримають проект.

16:47 Депутат Євген Ткачук зазначив, що такий закон - це популізм.

16:51 Секретар Григорій Пустовіт у палкій промові згадав нещодавні вибори.

Ми не виграли, а ви програли – секретар Григорій Пустовіт до «регіоналів»

16:53 Депутат Василь Гриб кричить: не здригнеться рука! «За» лише 17. Юрій Вега ставить на повторне голосування. За – 16. Ще однією «здригнутою рукою» більше.

17:00 Начальник відділу регулювання природокористування, погоджувальної діяльності та моніторингу дозвілля Тамара Баламут доповідає про стан екології в Луцьку. Каже, що в 2012 році в повітря надійшло 12,4 тисячі тонн викидів . Це менше на 2,2 %, ніж у 2011 році. На одного лучанина припадає 58 кілограмів шкідливих речовин. 93 % - це від транспортних засобів.

17:03 До слова, деякі депутати вже покинули сесійну залу. А новенький, Ігор Поліщук, все ще присутній.

17:05 Упс, сесія не повноважна, звітує табло. Але доповідач продовжує звітувати.

17:09 Райони біля «Там таму», «Проміню», «Лучеську» – найбільш проблемні місця у Луцьку. Вулиці без інтенсивного руху на 20% чистіші, каже спеціаліст.

17:16 Нещодавня інформація у ЗМІ про те, що Луцьк дуже брудний серед інших міст України – це зовсім відповідає правді. Але луцький міський голова вдячний журналістам за перекручування інформації. Каже, це привернуло увагу до проблеми екології

17:18 Вантажний транспорт з Луцька, а також міжміські маршрутки треба вивести з міста, каже мер. Запевняє, коли їде велика машина по вулиці Богдана Хмельницького, у нього концелярська ручка "їде" по столу

17:19 Звітує начальник Луцького міськрайонного відділу управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області Василь Оліферчук. Рятувальник розповідає, як МНС рятувало Луцьк від зливи.

17:28 Депутатам цікаво, як органам МНС вдається запобігати стихії. Депутат Сергій Григоренко дає варіанти: смс-розсилка, бігуча стрічка і радіо.

17:28 Луцький міський голова каже, що програму «Безпечне місто» таки треба втілювати.

17:32 «Дорогие граждане! Будет гроза!», - саме з такими словами з мегафоном повинні перед надзвичайною ситуацією їздити по Луцьку машини міліціонерів. Це версія депутата Миколи Дендіберіна.

17:34 На сесії почали говорити про фекалії. Коли рівень води піднімається, то у деяких будинках з водою з туалетів починає текти все через верх. Депутати думають хто має відкачувати таку воду: МНС чи Луцькспецкомунтранс.

17:32 Депутати не прийняли рішення про відкриття кредитної лінії підприємству «Луцькводоканал».

17:52 Андрій Осіпов пропонує розробити бюджетний регламент Луцької міської ради. Таким чином на думку депутата обранці зможуть активніше брати участь у бюджетному процесі. Рішення не підтримано.

17:57 Андрій Осіпов просить закрити пленарне засідання. Мовляв, депутатів замало. А питання про внесення змін до статуту Територіальної громади Луцька – занадто важливе аби його провалювати.

17:58 Мер каже, що Осіпов, Бондарук та Сосновський навмисне витягнули свої карточки. І якщо їх вставлять, то буде мінімальний кворум. 24 депутати в залі. Сесія не повноважна.

17:59 Оголошена перерва. До кінця 6 питань та розділ "Різне". Міський голова каже, що продовження на наступному тижні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.