Затяжний нежить: чи варто волинянам звертатися до лікаря

Затяжний нежить: чи варто волинянам звертатися до лікаря
Зазвичай у більшості людей нежить минає за 6-7 днів. Однак бувають випадки, коли людина за цей період не те що не видужує, а навіть починає себе почувати гірше.

Про що це може свідчити та за яких симптомів потрібно звертатися по медичну допомогу – розповів отоларинголог Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Щурук у програмі «Телемедицина» на 12 каналі 11 жовтня.

За його словами, переважно нежить є симптомом респіраторно-вірусної інфекції.

«Якщо нежить затягується довше, ніж зазвичай, то не виключено, що при гострому риніті може приєднатися бактерійна флора. У такому випадку риніт переростає у риносинусит (у народі відомий як гайморит, – ред.), тобто запалення носової порожнини поширюється на пазухи носа. Може бути і ринофарингіт – коли запалення поширюється на глотку, на задній відділ носової порожнини», – пояснює лікар.

Пацієнт повинен звертати увагу на свій стан. Якщо на 6-7-й день він погіршився, зокрема з’явився біль навколо очей, тоді, радить Олександр Щурук, треба звернутися до фахівця, адже такі симптоми можуть свідчити про початок гаймориту.

«Гайморит, або гнійний синусит, – це вже гнійне запалення слизової оболонки пазух носа, і воно може викликати ускладнення, притаманні гнійним хворобам. Наприклад, періостит, або набряк щоки. Хвороба може поширитися в орбіту, де око. І навіть можливі внутрішньочерепні ускладнення, коли інфекція попадає в мозок. Це буває дуже рідко, але ми таких пацієнтів оперуємо», – розповів лікар.

Він наголошує, що причиною затяжного нежитю можуть бути і неінфекційні хвороби.

«Якщо нежить триває місяць, два, три, то треба вже звертатися до фахівця, щоб оцінити стан носової порожнини. Тому що закладеність носа або погіршення дихання і виділення з нього можуть бути не тільки при вірусних хворобах, а й при пухлинних процесах, при алергічних ринітах, хронічних поліпозах», – застерігає Олександр Щурук.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мені назальний спрей Колдісепт нано Сільвер призначали при лікуванні довгонепрохідного нежитю, результат був позитивний. Дихати легше стає відразу, рідина з пазух виходить природним шляхом.
Відповісти
Раніше я фурациліном носа промивала. А зараз перейшла на спрей Колдісепт нано Сільвер. Мені подобається, що він діє на бактерії та віруси. Нежить минає за кілька днів.
Відповісти
Якщо нежить більше двох тижнів, то так, потрібно до лікаря звернутися, щоб виключити гайморит. А так я зазвичай Колдісепт використовую для лікування нежиті. Мені завжди допомагає цей назальний спрей.
Відповісти