Лікар з Волині розповів, чому хропіння – небезпечно

Лікар з Волині розповів, чому хропіння – небезпечно
Людям, які хропуть уві сні, загрожує нічне апное, або зупинка дихання.

Як побороти хропіння, розповів отоларинголог Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Щурук у програмі «Телемедицина» на 12 каналі 11 жовтня.

«Не так страшне хропіння (воно хіба що іншим заважає спати), як страшна для людини, яка хропе, зупинка дихання – так зване нічне апное. Є такі випадки, коли дихання може зупинятися навіть на кілька десятків секунд. І це впливає і на кровопостачання мозку, і на кровопостачання серця», – зазначив лікар.

За його словами, хропіння може бути викликане надмірною вагою людини.

«Вважається, що пацієнт, у якого дуже велика вага, якщо зменшить свою вагу на 10 кг, то імовірність хропіння зменшиться на 10%», – каже Олександр Щурук.

Серед інших факторів, які провокують хропіння, – анатомічна будова глотки, зокрема розмір піднебінних мигдаликів, стан самого піднебіння, язичка, стан носового дихання.

«Якщо носове дихання порушене, і пацієнт всю ніч дихає ротом, то ймовірність хропіння збільшується. Якщо ж носове дихання покращується, то ймовірність хропіння зменшується», – пояснює лікар

Якщо зайвої ваги у людини немає, але вона все одно хропе, каже отоларинголог, лікарі оглядають носову порожнину.

«Коли є деформація носової переділки, і носове дихання дуже погане, то ми вирішуємо це питання шляхом операції з вирівняння носової переділки. Іноді доводиться виконувати операції зі зменшення носових раковин в об’ємі. Якщо це не дає ефекту, то проводяться тонзилектомія, овульопластика, тобто пластика піднебіння. Буває, що необхідно робити і резекцію маленького язичка. Якщо маленький язичок зменшити у розмірах – зменшиться ймовірність хропіння», – наголошує Олександр Щурук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лікар з Волині розповів, чому хропіння – небезпечно
13 жовтень, 2021, 13:50