Чи варто у школах вітати хлопців 14 жовтня, а дівчат 8 березня: опитування

Чи варто у школах вітати хлопців 14 жовтня, а дівчат 8 березня: опитування
Петицію про заборону вітати хлопців 14 жовтня і дівчат 8 березня в школах жителі обласного центру не підтримали. Ініціатива лучанки на платформі електронної демократії Луцької міської ради набрала 75 з 300 необхідних голосів.

Суспільне зібрало думки батьків луцьких школярів, представників освіти та істориків, які розповіли про своє ставлення до обох свят і петиції.

Гендерні стереотипи чи свято для дітей

Авторка петиції на платформі електронної демократії – мама двох школярок Ольга Бузулук. Лучанка проти привітань у школах хлопців 14 жовтня, а дівчат 8 березня. Жінка розповіла: не розуміє, чому 14 жовтня у школах досі вітають лише хлопців, адже свято називається "День захисників і захисниць України".

"Якщо вітати, то вітайте хлопчиків і дівчат, захисників і захисниць майбутніх. Захищати країну можна по-різному. Якщо вони маленькі, то вони не підуть на війну, не триматимуть зброю в руках. І от 8 березня — на тобі квіточку, бо мила, гарна, чарівна. Хоча це насправді день захисту жінок та миру. І коли вітають дівчаток з 8 березня, бо в мене такий досвід є, в мене дві школярки, то не розказують про права жінок, бо, можливо, ще вони маленькі", – каже авторка петиції.

Вітали, вітають, і будуть вітати в наступні роки, каже мама іншої школярки Алевтина Крикота. Її донька цього року пішла у перший клас і батьківський комітет вперше зібрався вітати дітей зі святом. З петицією, каже жінка, не згодна.

"Я виросла на цьому і ми завжди вітали хлопчиків. Хлопчик це є маленький захисник майбутній. Ми ще з мамами збираємося і вирішимо, як будемо вітати, бо у нас в класі з 30 учнів 21 – хлопці", – розповідає мама першокласниці. Додає: такі свята дарують школярам позитивні емоції.

Авторка петиції Ольга Бузулук каже: зміни у школах можливі за умови коли міський департамент освіти надасть рекомендації керівникам освітніх закладів, а ті, своєю чергою, головам батьківських комітетів не вітати одну стать в якийсь день.

Позиція освітян

Учителька початкових класів Луцької спеціалізованої школи №1 Інна Сорочук навчає 29 дітей. Педагогиня каже: щорічно, разом із дівчатами, 14 жовтня, вітають хлопців. "Потрібно вітати. Адже, в школі ми найперше виховуємо патріотизм. Є День матері, але ж не всі є матерями. Тому я вважаю, що це свято потрібно залишити", – вважає педагогиня.

Такої ж думки дотримується і директор школи №1 міста Луцька Андрій Киця. Каже: у їхньому закладі продовжать вітати школярів і школярок на свята. "Я не думаю, що зайва увага для дівчаток, наприклад, 8 березня, це щось погане, а 14 жовтня це ще й день козацтва, наші хлопці – це козаки. Я не думаю, що це є якась крамола", – розповів директор.

Про петицію з ініціативою заборонити вітати хлопців 14 жовтня і дівчат 8 березня в школах у міському департаменті освіти знають, – каже його очільник Віталій Бондар. Зі слів посадовця, наразі влада не буде втручатися в питання шкільних свят.

"Ми можемо донести до закладів освіти, що є така пропозиція. До речі, 14 жовтня – вихідний. І тому за день чи два заклади освіти вирішують чи вітають вони, чи святкують – це позиція кожної людини індивідуально, і закладу освіти, зокрема. Щодо 8 березня – аналогічна ситуація", – вважає Віталій Бондар.

Коріння вітань і свят у школах

Вітати учнів і учениць у школах – це радянська традиція, – каже Леся Бондарук, представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині. Вона дотримується думки, що в освітніх закладах, замість святкувань з подарунками, квітами і солодощами, варто організовувати виховні уроки на ті чи інші свята.

"Саме свято звужує традиції поваги як до чоловіків, так і до жінок. Важливо пам’ятати, що на Покрову — День захисників чоловіків і жінок. Важливо нашим школярам це пояснювати і це показувати. А не зводити це до торта і піци на честь хлопчиків", – розповіла Леся Бондарук.

Як розповіла начальниця відділу звернень громадян департаменту ЦНАП у Луцьку Світлана Візнюк, навіть якщо петиція не набрала необхідної кількості голосів, ініціативу все одно реєструють, як колективне звернення і відправляють на розгляд міської ради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чи варто у школах вітати хлопців 14 жовтня, а дівчат 8 березня: опитування
14 жовтень, 2021, 02:50