Кілька порад про те, як підготувати свою автівку до холодів

Кілька порад про те, як підготувати свою автівку до холодів
З настанням осені важливо переконатися, що всі основні агрегати — у чудовому робочому стані та не відмовлять у найкритичніший момент. Заглянути доведеться не тільки в підкапотний простір, але і приділити час кузову, салону та колесам.

На сторінках видання Thepage експерти дали для автомобілістів кілька порад про те, як підготувати свого залізного коня до осінньо-зимових холодів.

Заміна покришок

Не варто тішити себе ілюзіями, що зими вже не ті. Через глобальне потепління навіть синоптики не можуть обчислити алгоритм погодних коливань і лише сходяться на думці, що заморозки будуть короткі, але сильні, а снігопади — недовгі, але рясні. Тому забудьте про всесезонні шини: як і літні, вони дубіють, коли стовпчик термометра наближається до 0оС. Їздячи на задеревенілій гумі, ви ризикуєте не тільки своїм здоров'ям і майном, а й безпекою інших учасників дорожнього руху.

«Перевзуватися» потрібно, коли середня температура повітря опускається нижче +5оС. Нині процедура заміни чотирьох шин обійдеться в 400 — 1000 грн. Такий розкид цін пояснюється як технічними параметрами, наприклад діаметром коліс і їх станом, так і наявністю живої черги. Зазвичай вона з'являється синхронно з днем бляхаря.

Перед установленням зимової гуми, що раніше експлуатувалася, переконайтеся у відсутності на ній гриж, порізів і проколів плюс перевірте залишкову глибину протектора: вона має бути глибше 4 мм. Зазвичай зимові шини служать близько 4-5 років за активної експлуатації, але за грамотного зберігання та слабкого зносу можуть функціонувати і довше.

Нагадаємо, що рекомендований тиск для шин виробник автомобіля вказує на табличці, розташованій із внутрішнього боку середньої (центральної) стойки.

Акумулятор і проводка

Саме електрика та пускова батарея перші реагують на перепади температури. Перевірте, чи не окислилися клеми на акумуляторі, чи міцно вони затиснуті. В ідеалі треба відправити акумулятор на діагностику, яка дасть змогу перевірити весь електроланцюг і виявити несправності ще на початковому етапі. Коштує ця процедура близько 100 — 200 грн. Якщо за літо батарея розряджалася хоча б двічі-тричі, то осінь — саме час для її заміни. Зазвичай акумулятор заміняють раз на чотири-п'ять років. Пам'ятайте: акумулятор, що розрядився в холоди, — найпоширеніша причина проблем під час заведення машини зранку.

Мастило у двигуні

Навіть просто зовнішній огляд підкапотного простору допоможе виявити ознаки зносу шлангів, трубок або ременів. Уважно перевірте всі агрегати на предмет витоків і тріщин. Якщо ви почули незвичний шум у двигуні або свист, зверніться до автосервісу, щоб запобігти серйозним поломкам.

Але передусім перевірте кількість і густоту мастила у двигуні. Якщо його рівень недостатній, то варто негайно відправитися на заміну. Взимку мастило раз у раз загусає, і якщо його рівень буде нижче необхідного, то в кращому разі це ускладнить запуск двигуна.

І нагадаємо, що ліпше дотримуватися регулярної заміни мастила кожні 7 тис. — 10 тис. км. Плюс синхронно з мастильним міняти повітряний і паливний фільтри.

Покрокова підготовка автомобіля до холодів. Фото: Олександра Єршова
Покрокова підготовка автомобіля до холодів. Фото: Олександра Єршова

Система охолодження

Перевірте рівень трансмісійного мастила, гальмівної рідини та антифризу. Переконайтеся, що їх кількість перевищує риску мінімального рівня речовини на бачку і за потреби долийте.

Не забувайте, що заміняти охолоджувальну рідину варто кожні 50 тис. — 60 тис. км, дотримуючись марковання і кольору, рекомендованих виробником.

Система кондиціювання

Чистий радіатор, своєчасно замінений ремінь ГРМ і підтягнуті приводні ремені — запорука тихої та повноцінної роботи автомобіля, зокрема системи кондиціювання. З настанням холодів грубкою або клімат-контролем ви будете користуватися регулярно. І варто переконатися, що вентилятор дійсно дме, а не просто шумить, а всі напрямки повітроводів чітко перемикаються.

Згадайте, коли ви міняли салонний фільтр і чистили систему повітроводів. Восени вологість підвищується, що сприяє скупченню мікроорганізмів і спор цвілі в глибині повітряної системи. А значить, і у ваших легенях. Антибактеріальна чистка обійдеться в 500 — 1000 грн.

В осінньо-зимовий період краще використовувати в салоні гумові килимки. Вони не вбирають вологу, яка може посилювати утворення конденсату на стеклах. Позбутися запотівання допоможе спеціальний засіб, придбаний у магазині. Народні лайфхаки — рівномірно нанесена на внутрішню поверхню стекол піна для гоління та котячий наповнювач, засипаний у старі шкарпетки та розкладений по кутах салону.

Гальмівна система

Не потрібно пояснювати важливість гальмівної системи в період, коли гальмівний шлях збільшується через опади або морози. Якщо ви помічаєте, що педаль гальма стала аж надто м'яка, а колодки поскрипують, то пора записатися на їх заміну. Або щонайменше показати сервісменам.

А ще краще — провести діагностику ходової частини та за потреби замінити витратні матеріали: втулки, сайлентблоки і пильовики, що найперші страждають від потрапляння бруду, піску та води.

Кузов автомобіля

Підвищена вологість, морози та реагенти, якими комунальні служби щедро посипають дороги, — усе це справжня перевірка на міцність лакофарбового покриття. Тому з першими заморозками гарненько помийте автомобіль і вкрийте його кузов воском.

Корисно скористатися «лайфхаком бувалих» і протерти гумки та ущільнювачі дверей гальмівною рідиною на кшталт «Тосола». Вона має властивість пом'якшувати гуму і повертати їй еластичність. Ту ж маніпуляцію можна провести із склоочисниками. А ще скористатися засобом «Антидощ» для збереження оглядовості в дощову погоду.

Дбайте про автомобіль, і він віддячить вам безпроблемною експлуатацією в непростий осінньо-зимовий період.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кілька порад про те, як підготувати свою автівку до холодів
19 жовтень, 2021, 03:44