Повідомили, як перевірити, чи є у вас заборгованість при оформленні субсидії

Повідомили, як перевірити, чи є у вас заборгованість при оформленні субсидії
Оформленню субсидії на оплату житлово-комунальних послуг може завадити наявність заборгованості за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці, а також наявність простроченої понад три місяці заборгованості

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінсоцполітики.

"Субсидія – це допомога від держави тим, хто цього потребує. Гроші платників податків мають витрачатись відповідально, тому передбачена перевірка наявності боргів у людини, що звернулась за субсидією", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, оформити субсидію можуть завадити два види заборгованості.

Перший – якщо у людини є заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці. Також перешкодою для оформлення субсидії є така заборгованість у членів сім’ї.

Перевіряється наявність заборгованості в Єдиному реєстрі боржників. Реєстр відкритий, безкоштовний, тому можна отримати всю інформацію самостійно за посиланням.

З цього випадку є винятки, і розраховувати на субсидію можна, якщо така заборгованість є у члена сім’ї, який:

- вважається безвісно відсутнім за рішенням суду;
- має правовий статус зниклої безвісти особи;
- є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря;
- відсторонений від роботи (посади) в порядку забезпечення кримінального провадження;
- перебуває під домашнім арештом або утримується під вартою.

Другий випадок – наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 340 грн на день звернення за призначенням житлової субсидії.

Органи соцзахисту отримують таку інформацію від підприємств, які надають комунальні послуги.

Винятком є наявність заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та у зв’язку з приведенням об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов. Наявність такої заборгованості не перешкоджає оформленню субсидії.

Як повідомили у міністерстві, якщо заборгованість зі сплати комунальних послуг виникла, і опалювальний сезон вже розпочався, все одно є можливість оформити субсидію. Житлова субсидія буде призначена з початку опалювального сезону, якщо людина упродовж двох місяців від його початку надасть один із таких документів:

- документальне підтвердження сплати заборгованості;
- укладений договір про її реструктуризацію;
- ухвалу про відкриття провадження у справі щодо оскарження заборгованості в судовому порядку.

"Якщо ви подали такі документи пізніше ніж за дві місяці після початку опалювального сезону, то субсидію зможуть призначити з місяця, що настає за тим, у якому до органу соцзахисту надійшли документи", - пояснили у Мінсоцполітики.

Як повідомлялося, перевірити призначення житлової субсидії за даними Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій можна на сайті Державного підприємства "Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Повідомили, як перевірити, чи є у вас заборгованість при оформленні субсидії
19 жовтень, 2021, 23:24