Через ремонт квартири у Луцьку ледь не зруйнувалась ціла багатоповерхівка. ВІДЕО

Через ремонт квартири у Луцьку ледь не зруйнувалась ціла багатоповерхівка. ВІДЕО
Простора квартира-студія замість маленьких кімнат. Сучасний ремонт у власному двокімнатному помешканні вирішив зробити мешканець однієї із луцьких багатоповерхівок….. і просто вибив стіну. Попри те, що роботи розпочалися ще 7 років тому, завершити їх лучанин не може й досі. А зараз ризикує взагалі залишитися без даху над головою.

Про це пише 12 канал.

Звичайну двокімнатну квартиру на останньому поверсі радянської девятиповерхівки Юрій Крищук хотів переобладнати у простору студію, тож самотужки вибив стіни між коридором, вітальнею та кухнею.

«Її можна вибивати, але проблема в тому, що просто протікав будинок, вода зруйнувала плити. І тому ми можемо зараз побачити просідання плити всередині на 5 сантиметрів», – показує чоловік.

Власноруч він і встановив ці металеві конструкції, а коли зрозумів, що вони не допомагають, – добудував ще й гіпсові колони. Однак квартира й надалі тріщить по швах, попри те що стеля – вже не протікає. Тож Юрій у скоєному кається, і водночас планує черговий ремонт аби так би мовити врятувати ситуацію.

А поки хлопець не слухає в помешканні музику, не запрошує більше двох людей в гості, не гримає дверима, аби в один момент не довелося жити під відкритим небом. Боїться цього й щоразу, коли автівки проїжджають повз будинок.

Чи дійсно весь будинок може обвалитися через руйнацію не капітальних, а міжкімнатних стін? Фахівці пояснюють: їх дійсно можна було зносити без будь-яких дозволів. Однак, враховувати варто було не лише юридичні аспекти.

«Так як там існують підпірні колони, значить з технічної сторони – не все добре. Це можуть бути дефекти самого будинку, коли він ще будувався, і якісь певні навантаження, які можуть вплинути на подальшу долю будинку і під’їзду, в якому ця квартира знаходиться», – розповів керівник Волинського обласного БТІ Олег Дмитрук.

Обстежити квартиру перед таким ремонтом фахівцям просто необхідно, каже Олег Дмитрук, адже наслідки можуть бути непоправними. Якби помешкання Юрія було поверхом чи двома нижче, без домівок могли б залишитися усі мешканці багатоповерхівки. Нагадаємо, у 2012-му році саме через подібні перепланування стався обвал цілого під’їзду у будинку за адресою Рівненська, 109.

І попри те, що багатоповерхівка – 70-х років, за ймовірні непоправні наслідки, кажуть юристи, швидше за все відповідатиме Юрій Кричук.

«В першу чергу потрібно буде встановити причинно-наслідковий зв’язок між діями особи, яка робила ремонт, і між тими наслідками, які утворилися на будинку. Тоді звернутися в правоохоронні органи, аби вони склали відповідний протокол і люди оцінюють збитки шляхом експертизи і позиваються про відшкодування шкоди», – сказав юрист Олег Огородник.

Фахівці радять Юрію не вагатися і негайно звертатися до експертів, аби ті порадили, як без наслідків повернути стіну. А мешканцям усіх радянських багатоповерхівок Луцька не ризикувати і будь-який ремонт узгоджувати з відповідними службами.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яка адреса будинку?
Відповісти
Він над тобою мешкає!
Відповісти
Останні новини
Через ремонт квартири у Луцьку ледь не зруйнувалась ціла багатоповерхівка. ВІДЕО
20 жовтень, 2021, 10:30