Чи можна вакцинуватися проти COVID-19 алергікам

Чи можна вакцинуватися проти COVID-19 алергікам
Люди з алергією можуть вагатися, чи робити щеплення проти COVID-19, бо вважають, що вакцинація мовляв їм зашкодить. Але, якщо алергія не пов’язана з реакцією на процедуру і компонентом вакцини, то імунізуватися обов’язково треба.

Про це інформує Національна служба здоров'я України.

Спеціалісти нагадали, що алергія — це реакція імунної системи на алерген. Станом на зараз науці наразі відомо понад 20 тисяч алергенів, але не кожен із них викликає реакцію в кожної людини з алергією.

У НСЗУ наголошують, якщо є алергія не пов’язана з вакцинами, наприклад, на їжу, домашніх тварин, отруту, фактори довкілля, латекс, пероральні ліки, то щеплюватися можна, вона не є протипоказом.

"Алергійний риніт також не впливає на щеплення, з ним можна спокійно вакцинуватися. Якщо ви знаєте, які саме алергени викликають у вас реакцію, ознайомтеся зі складом вакцини", - сказано в повідомленні.

Склад вакцин можна знайти в інструкції на сайті Державного експертного центру МОЗ, на сайті vaccination.covid19.gov.ua. Або ж запитати у медичних працівників у місці вакцинації.

Натомість, якщо є алергія на один із компонентів конкретної вакцини, то щепитися саме нею не варто.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.