Під Ковелем 15 гектарів поля засадили топінамбуром. ВІДЕО

Під Ковелем 15 гектарів поля засадили топінамбуром. ВІДЕО
У Ковельському районі поле площею 15 гектарів засадили топінамбуром. Аграрії запевняють, що ця рослина може бути корисною та прибутковою для громади. Мовляв, з неї можна не лише готувати смачну продукцію, а й використовувати як біопаливо для котелень.

Про це пише 12 канал.

Йдеться про поле фермерського господарства «Дворище» під Ковелем. В одному кущі топінамбуру може бути більше як десяток картоплин. Аграрії впевнені: цю рослину недооцінюють.

«Комбайн верхню частину перемолочує, і вона залишається в землі як органічне добриво. Нижня ж частина йде на переробку: це буде порошок з топінамбуру, попит на який сьогодні є у фармації і в харчовій промисловості», – каже директор української некомерційної енергетичної агенції Сергій Кошарук.

Щоб популяризувати вирощування культури, влаштували День поля. Запросили представників влади та агросектору. Також на захід приїхали партнери із Прикарпаття. Вони розповіли, що верхню частину топінамбуру можна використовувати як біопаливо.

«Дає з одного гектара потенціал більше як 10 тисяч кубів газу в еквіваленті, якщо прирівнювати до газу безпосередньо», – каже директор ТОВ «Центр екологічної енергії «Топінамбур» Василь Степ’юк.

Організатори дійства вже навіть домовилися з «Ковельтеплом», що цьогоріч таки поексперементують.

«Частину ми залишаємо для того, щоби взимку віддати в котельню і попробувати її теплотворну здатність, перевірити усі дані, які наводять наші партнери», – розповів Сергій Кошарук.

Також на заході представили гранули із зеленої маси топінамбуру. Та показали інші цікаві рішення щодо використання рослини. Наприклад, екоутеплювач, виготовлений зі стебла топінамбуру.

«Вітерець провіяв, воно висохло, ми стебло скосили, спресували – і теплозвукоізоляційні властивості на рівні пінопласту», – каже Василь Степ’юк.

Окрім того, кажуть, рослина неабияк корисна для організму. З неї навіть можна готувати різні страви та сиропи. А ще важливо, що топінамбур невибагливий у вирощуванні. А що згодом рослину неможливо вивести з поля, запевняють, – це міф.

Сергій Кошарук додав, що це поле експериментальне, тож тут проводитимуть різні досліди над культурою. Частину врожаю зберуть після того, як відцвіте квітка. У планах – створити лінійку продукції, яку б можна було віддати на полиці супермаркетів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.