В Україні почнуть по-новому розраховувати прожитковий мінімум

В Україні почнуть по-новому розраховувати прожитковий мінімум
У Кабміні вирішили зробити прожитковий мінімум відповідно до реальних потреб українців. У Міністерстві соціальної політики (Мінсоцполітики) розповіли, як мають намір по-новому рахувати його розмір.

Для того, аби підняти прожитковий мінімум до рівня реальних потреб українців, від нього потрібно відв'язати визначення розмірів штрафів та різних виплат. Впевненість у цьому в коментарі для телеканалу "Дом" висловила міністерка соцполітики Марина Лазебна.

"Прожитковий мінімум для людини має бути реальним і не може бути навіть як розмір у бюджеті. А все інше прив'язуємо до базових виплат", – заявила міністерка.

Водночас вона зазначила: майбутні зміни визначать прожитковий мінімум як базу для формування лише основних нарахувань, визначених Конституцією: пенсія, мінімальна зарплата. Для цього були розроблені кілька законопроєктів:

про методологію розрахунку прожиткового мінімуму;

про відокремлення його від різних штрафів і відрахувань;

про базові величини для штрафів і для соціальних виплат, доплат.

Прожитковий мінімум у 2022 році

До проєкту держбюджету зараз закладено сумарне за рік підвищення прожиткового мінімуму всього лише на 203 грн. Для працездатних осіб прожитковий мінімум планують встановити на такому рівні:

з 1 січня – 2481 грн. Підвищення з цієї дати не буде, такий прожитковий мінімум встановлюється з 1 грудня 2021 року;

з 1 липня – 2600 грн. Підвищення становитиме 119 грн;

з 1 грудня – 2684 грн. Це зростання ще на 84 грн.

Мінімальну зарплату, до речі, теж мають намір підняти лише на 200 грн. Варто зазначити, що її в Україні підвищують не так істотно, як у розвинених державах. Основна причина – побоювання за економіку держави, оскільки зростання мінімалки може розкрутити гіперінфляцію.

Чи буде реальне підвищення прожиткового мінімуму

Втім, попри плани Кабміну та Мінсоцполітики, збільшення прожиткового мінімуму не призведе до жодних серйозних результатів. Оскільки реально він збільшиться лише на 2% – за номінально заявленого зростання у 8,2%.

"Рахункова палата неодноразово наполягала на необхідності змінити підходи до формування розміру прожиткового мінімуму. Адже реальний прожитковий мінімум, розрахований Мінсоцполітики, в 1,7 більший, ніж закладено в проєкті бюджету", – вважає глава Рахункової палати України Валерій Пацкан.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
запасайтесь крупами, сіллю та консервами! влада починає збирати гроші на ростов.
Відповісти
Останні новини
В Україні почнуть по-новому розраховувати прожитковий мінімум
25 жовтень, 2021, 12:56