Яку гуму вибрати для мотоцикла: поради щодо вибору шин*

Яку гуму вибрати для мотоцикла: поради щодо вибору шин*
Вибір мотошин здебільшого залежить від двох критеріїв: умов експлуатації залізного друга і стилю водіння байкера. Кожен комплект гуми для мотоциклів має свої особливості та забезпечує конкретному виду байка безпеку і комфорт керування. Залежно від середовища експлуатації, різновиду транспорту й особливостей їзди, кожен водій може підібрати для себе оптимальний варіант мотогуми в каталозі шин https://shiny-diski.com.ua/uk/tires з доставкою додому.

Тип транспорту впливає на міру зносу покришок. У спортивних моделей швидше стирається переднє колесо, масивні чопери ж навпаки мають більший знос задньої шини. Ці особливості байкерам варто враховувати при виборі гуми.

На вибір малюнка протектора впливає місцевість, якою ви плануєте їздити. Щоб мотогума здатна була протистояти бічному ковзанню, протектор переднього колеса оснащується подовжніми канавками, а на заднє колесо наносять малюнки у вигляді шашечок або зигзагів. Виробники випускають також гладкі покришки для мотоциклів, які забезпечують чудове зчеплення з дорожнім полотном і використовуються часто на моделях перегонів і спортивних. Проте вони призначені тільки для хорошої сухої дороги, що ускладнює їхнє використання в нашій країні.

Для їзди по вологому покриттю на протектор наносять своєрідні поперечні й подовжні канавки. Вони призначені для відведення води з зони контакту. Шини з поперечними малюнками не варто застосовувати на гоночних мотобайках і у разі частих проходжень крутих поворотів, а поперечні канавки можуть пробуксовувати, тому байкерам не варто встановлювати таку гуму для їзди бездоріжжям.

Малюнок протектора – це не єдиний параметр, на який варто звернути увагу власникам байків при купівлі мотошин. Важливо також враховувати такі характеристики:

- розмір гуми;

- наявність і відсутність камер;

- діагональне або радіальне розташування ниток корду;

- тип шин;

- сезонну приналежність.

Також покупцям варто віддавати перевагу виробам відомих виробників, які випускають продукцію високої якості.

Розмір мотогуми



Найважливіший параметр при виборі гуми на байк – це її розмір. Його легко визначити, оскільки типорозмір виробу вказаний виробником в інструкції до двоколісного транспорту. Також можна подивитися ці значення на боковині шини, як і у випадку з автошинами.

Важливо вибирати мотогуму того розміру, який передбачений заводом-виробником. Якщо вам хочеться встановити гуму більшого розміру, допустимо збільшити радіус заднього колеса не більше, ніж на 1 см. У випадку з переднім колесом відхилення від розмірів категорично заборонене.

Камерні або безкамерні мотошини: які вибрати



Камерна мотогума відрізняється від безкамерної наявністю усередині накачаної повітрям камери. Безкамерні мотошини роблять з цілісної щільної гуми. Їхня перевага в тому, що у разі проколу вони не спускаються відразу. Такі шини є майже універсальними й встановлюються на велику частину мотоциклів.

Що стосується камерних автошин, то вже довгий час їх практично не випускають. У світі мотоциклів вони все ще актуальні. Виробники використовують їх для коліс зі спицями.

Діагональні й радіальні шини



Діагональні шини сьогодні вважають застарілими, проте вони незамінні при їзді бездоріжжям. Нитки їхнього протектора перетинаються під кутом від 45° до 60°, тоді як перетин протекторних ниток радіальної мотогуми відбувається під прямим кутом.

Радіальні мотошини є універсальними й підходять для усіх мотоциклів.

Пам’ятайте, що вибирати покришки варто залежно від типу транспорту. Наприклад, для моделей для перегонів підійдуть колеса з практично відсутнім малюнком протектора, які мають велику площу контакту з дорогою і, отже, забезпечать байку повноцінне зчеплення з дорожнім полотном. Важливо також міняти мотошини згідно зі зміною сезонів.

Як продовжити життя мотошинам



Правильно проходьте обкатку шин, міняючи кути нахилу байка. Це дозволяє задіяти бічні сторони покришок. Дотримуйтеся необхідного тиску в шинах. Показник правильного тиску виробник вказує у інструкції до експлуатації ТЗ.



На зиму майстри шиномонтажних станцій радять зберігати мотопокришки в підвішеному стані й обробляти їх спеціальними консервуючими засобами.

Зносостійкість мотопокришок також залежить від вашого стилю їзди, а ваша безпека – від правильного вибору мотогуми. Враховуйте при купівлі усі чинники й дослухайтеся до порад професіоналів. Купуйте мотогуму тільки перевірених виробників. Великий вибір покришок для різних видів мотоциклів мотолюбителі знайдуть на сайті інтернет-магазину «Shiny & Diski».



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.