170 000 гривень – штраф, який доведеться заплатити власникам авто на єврономерах

170 000 гривень – штраф, який доведеться заплатити власникам авто на єврономерах
Як стало відомо на початку осені, водії автомобілів на євро-реєстрації будуть змушені сплатити штраф у розмірі 170 тисяч гривень. Для притягнення до відповідальності таких водіїв поліція запроваджує спецоперацію «Рапіра». Вона стартує з 10 листопада. Але є нюанси.

До якого числа можна розмитнити євробляху



Дійсно, пільгове розмитнення авто на іноземній реєстрації офіційно діятиме до 10 листопада включно. Але для того, аби скористатися цією можливістю, водій має бути занесений до відповідного реєстру не пізніше, ніж 5 листопада. Це пов'язане з тим, що пізніше митний брокер просто не встигне підготувати пакет документів і розмитнення буде неможливим.

Багато власників автомобілів на європейській реєстрації до останнього чекали, що влада подовжить терміни пільгового розмитнення та суттєво спростить саму процедуру. Оскільки цього так і не відбулося, охочі розмитнити автомобіль за старою схемою повинні поспішати, аби уникнути суттєвого штрафу.

У власників станом на зараз залишається ще менше часу хоча б для того, аби зберегти автомобіль, мова вже не йде про істотні знижки на розмитнення. Насамперед, це стосується автомобілів 2005-2016 років випуску, оскільки саме на них припадає левова частка ввезеного автопарку на єврономерах, а загальна кількість таких машин становить понад 70 000 одиниць.

Скільки коштує розмитнення



Перше, на що зважають при розмитненні авто, — ціна. Наразі ситуація складається таким чином, що більшість нерозмитнених автомобілів коштують мало не втричі дешевше, ніж саме розмитнення. Наприклад, автомобіль 2007 року в Європі може коштувати у межах 1000 доларів США, а його розмитнення обійдеться власнику до 3 тисяч доларів.

Вартість розмитнення також буде залежати від періоду ввезення автомобіля в Україну. Так, пільговий період, що добігає кінця, стосується автомобілів, ввезених у 2020 році. Схема розмитнення ввезених у 2021 році авто дещо відрізняється. Однак і у тому, і в іншому випадках розмитнення за повною ставкою можна зробити на будь-якій митниці.

Цілком зрозуміло, що попит на недорогі авто з єврономерами почав стрімко падати, але, за словами фахівців компанії Тюнинг Карс, водії водночас не поспішають позбуватись своїх авто, а продовжують ремонтувати та тюнингувати їх.

Експерти прогнозують також масове вивезення та перезавезення нерозмитнених автомобілів, але все одно, згідно з законом, розмитнення має відбуватися відразу після ввезення на будь-якій митниці. Нагадаємо, що пільгові умови розмитнення стосувались лише машин, ввезених 2020 року. Більш свіжі євробляхи мають розмитнюватися за загальним повним тарифом.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
170 000 гривень – штраф, який доведеться заплатити власникам авто на єврономерах
26 жовтень, 2021, 13:04