Для волинян послуги з проведення судово-медичної експертизи стануть платними

Для волинян послуги з проведення судово-медичної експертизи стануть платними
Дослідження тіл після смерті й проведення різноманітних експертиз- це проміжна сфера між поліцією та медициною.

Та нині на Волині бюро судово-медичної експертизи під загрозою закриття. Заступник начальника з експертної роботи бюро Андрій Савченко у коментарі ІА Конкурент каже: річ у тім, що коштів на утримання бюро держава більше не виділяє.

«Наша служба більше не фінансується із Києва, тобто медичну субвенцію ми не отримуємо, і повністю фінансуємося з обласного бюджету. Відповідно, ми не просто змушені, а це і побажання обласної ради, щоб ми ввели платні послуги, так як ми єдина установа в області, яка їх не має на сьогоднішній день»

Андрій Савченко розповів: спектр послуг, які надає бюро, – надзвичайно великий. А на всю область є всього 14 судмедекспертів, які працюють з мертвими тілами. Бюро проводить судово-медичні експертизи трупів, частіше у випадках підозри на насильницьку смерть або у випадку насильницької смерті.

Є відділ комісійних експертиз, в якому проводять експертизи за матеріалами кримінальних проваджень. Однак серед послуг, які надає бюро, є і обстеження живих людей. Судмедексперти досліджують побиття людей, випадки зґвалтування й інші лабораторні дослідження.

«В планах ми можемо досліджувати кров водіїв, які скоїли ДТП, коли є потерпілі, тому що для суду доказом повинен бути висновок експерта установи. Ми можемо досліджувати сечу школярів, чи не вживають вони наркотики, або якісь інші психотропи, сечу, кров, можна досліджувати деякі біологічні об’єкти для встановлення подружньої зради – такі послуги ми можемо надавати».

Після кожного розтину тіла санітари, які працюють у бюро, проводять так званий «туалет трупа». Йдеться про бальзамування, помиття тіла, одягання його й вкладання в труну. Також у роботу бюро входить і таке поняття, як реставрація чи косметологія трупів.

Тож, на думку судмедекспертів, більшість послуг бюро повинні бути платними. Ба більше, така практика успішно застосовується за кордоном, та у багатьох містах України.

Андрій Савченко каже: саме зараз бюро активно розробляє пакет платних послуг. Тож вже через місяць послуги судово-медичної експертизи на Волині можуть стати платними.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А конкретніше, декілька прикладів, де така практика застосовується?
Відповісти
Останні новини
Для волинян послуги з проведення судово-медичної експертизи стануть платними
27 жовтень, 2021, 03:03