Як вкладати в комерційну нерухомість в Україні*

Як вкладати в комерційну нерухомість в Україні*
Є нерухомість дохідна, а є неприбуткова. Всього існує чотири види нерухомості, яка може приносити прибуток. Житло в усьому світі вважається найнезахищенішим сегментом цього ринку. В якій би країні ви не купили квартиру, вона все одно буде приносити менше доходу, ніж офіси або торгові приміщення. На третьому місці за прибутковістю стоять офіси, на другому — дешеві торгові приміщення, які не принесуть багато прибутку, зате він буде стабільним. І на першому місці — проєкти. Наприклад, нічний клуб або розважальний туристичний заклад. Тут прибуток буде високим, але цей варіант найбільш ризикований, тому що проєкт може прогоріти.

При покупці нерухомості для подальшої здачі в оренду важливо придбати не максимально дешевий офіс або торгове приміщення, а максимально ліквідний об'єкт — тобто що має попит серед потенційних споживачів. Саме тому при пошуку подібних об'єктів на budova.ua потрібно аналізувати актуальні запити орендарів, щоб визначити поточну і прогнозовану ліквідність того чи іншого об'єкта нерухомості.

Крім того, інвестування в комерційну нерухомість від забудовника передбачає правильну оцінку додаткових витрат на ремонт приміщення, меблювання, можливий простій приміщення, адже все це збільшує собівартість інвестицій, а значить, буде знижувати прибутковість. Однак не варто думати, що всі об'єкти, які потребують проведення ремонту, будуть невигідними з точки зору інвестицій. Все залежить від їх ринкової ліквідності.

Як і у випадку з будь-яким іншим об'єктом купівлі-продажу, для торгових приміщень на вторинному ринку велике значення має їх стан. Але все ж вирішальним фактором, що безпосередньо впливає на ціноутворення і визначає прибутковість торгового об'єкта, є його місце розташування. Чим ближче до торгового об'єкта проходять пішохідні потоки й вища їх інтенсивність, тим вищою буде його вартість. Від цих факторів залежать і ставки оренди.

В першу чергу важливо функціональне призначення об'єктів комерційної нерухомості. Найбільш ліквідними будуть приміщення, які мають подвійне призначення — адміністративне і торгове. Це дозволить здавати дане приміщення в оренду як «офісним», так і «торговим» орендарям. При цьому перевагу слід віддавати приміщенням, які мають окремий вхід і як можна більшу площу скління — офісним орендарям сподобається хороше природне освітлення, а торговельні орендарі зможуть використовувати віконні прорізи як вітрини. Приміщення повинно бути під'єднане до центрального водопостачання, каналізації й мати санвузол. Найбільш популярні серед орендарів площі таких приміщень становлять від 20 до 100 кв. м. Тому часто купується приміщення максимального метражу, а після розділяється на частини й здається різним орендарям.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.