Волинський владика відслужив літургію на Афоні. ФОТО

Волинський владика відслужив літургію на Афоні. ФОТО
Єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей очолив паломницьку поїздку на святу гору Афон.

Про це повідомляють на сторінці Володимир-Волинської єпархії.

Під час перебування на Афоні паломники відвідали низку місцевих монастирів.

Зокрема волиняни відвідали монастир Пантократор, головною святинею якого є чудотворний образ Богородиці «Герондіса». Паломники мали можливість прикластись до мощей великомученика Феодора Стратилата, мощі безсрібників Косьми і Даміана, частині Животворчого Хреста Господнього, частині щита великомученика Меркурія.

Також у монастирі знаходяться такі мощі Апостола Андрія, голова св.Іоана Милостивого, частина руки св. Іоана Золотоустого, частини руки св. Афанасія Константинопольського і священномуч. Харалампія, глава прп. Іоана Великого, голова вмч. ФеодораСтратилата, рука св. муч. Трифона, частини св. муч. Меркурія та Артемія, частина руки св. муч. Євстафій Плакиди, частини рук св. муч. Кирика і Іуліти, частини преподобних отців, що в Синаї і Раїфібули вбиті, св. муч. Антипи, Прокопія і Фотинії, голова св. безсрібника Косми.

Також волиняни відвідали Монастир Івірон заснований між 980—983 роками у якому зберігається безліч святих мощей. Головною святинею монастиря є Чудотворна ікона Вратарниця, або Іверська ікона Богородиці.

Відвідали і на морському березі Климентову пристань, джерело Богородиці.

Паломники також мали можливість відвідати Монастир Ставронікіта. Обитель прославлена чудотворною іконою Святого Миколая, знайдена в морі. Найціннішою пам'яткою монастирської бібліотеки монастиря є псалтир, який, за переказами, належав святому Іоану Златоустому.

Відвідали волинські паломники і столицю монашої республіки Каріес, де у храмі Успіння Богородиці вклонились одній з найшанованіших християнами іконі «Достойно є», монастир Ксенофонт. Головними святинями монастиря є чудотворні ікони Божої Матері і святого великомученика Георгія та багато мощів святих.

Також група паломників з Волині поклонились святиням у монастирі Есфігмену, який за переказами, заснований у 5 столітті візантійським імператором Феодосієм і його сестрою Пульхерірею. Документально ж існування обителі підтверджено свідченнями початку 11 століття.

24 жовтня у 18-ту неділю по П‘ятидесятниці єпископ Матфей у співслужінні єпископа Хмельницького і Кам'янець-Подільського Павла звершив Божественну літургію у монастирі Пантократор.

За літургією архієреї, духовенство і миряни молились за мир в Україні та за припинення пошесті згубної.

Також паломники приступили до Таїнств святої Сповіді та Причастя.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Туристи
Відповісти